Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Leif Furhammar minns Annalisa Ericson

Annalisa Ericson 1913-2011
Annalisa Ericson 1913-2011 Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
Det svenska nöjeslivets lilla grand old lady är död. Annalisa Ericson-Schildt avled natten till långfredagen. Hon blev 97 år.

Hennes liv är en alldeles egen kulturhistoria och innefattar i stort sett hela nittonhundratalets nöjesliv.

Som sexåring började hon i operans balettskola (professionellt utbildad i klassisk balett, tåspets och allt). Innan hon börjat den vanliga skolan fick hon engagemang hos Ernst Rolf 1920. Första stora filmrollen kom mot Fridolf Rhudin och Zarah Leander i ”Falska miljonären” 1931, och hon kvittrade sedan omkring som snygg och tilltagsen backfish i massor av billiga trettiotalslustspel. Fick en storhetstid i början av fyrtiotalet som stjärna i de stora operetterna hos Gustaf Wally på Oscars, där hon och Nils Poppe kopplades ihop till ett oslagbart dansant radarpar.

Sedan var hon i omgångar den stora attraktionen på alla de klassiska komedi- och revyscenerna, Södran, Vasan, Blanche, Folkan, Scala (med Jan Malmsjö). Hon gjorde minst tio säsonger hos Kar de Mumma, och hon turnerade åtta säsonger med Riksteatern. Sista stora scenrollen var en av damerna i Peter Flacks ”Sex damer i leken” på Intiman 1982.

Men det är förstås på film som Annalisa Ericson kommer att leva vidare i sin sprakande vitalitet och charm. Hon var nätt och söt, och när så behövdes bedövande vacker. Bland hennes närmare sextio filmroller finns en handfull av den sort som brukar kallas ”seriösa”. Som nittonåring gjorde hon Anna i ”Värmlänningarna” (med vansinne och allt). Hon hade ett par roller hos Hampe Faustman, och för Ingmar Bergman gjorde hon den illusionslösa balettdansösen Kaj i ”Sommarlek”. Annars var hon den spirituella komediprimadonnan som fick spela och sjunga mot alla roliga karlar i svensk film, från Adolf Jahr, Edvard Persson och Edvin Adolphson till Max Hansen, Gunnar Björnstrand och Povel Ramel. Hon dansade och kysstes med Åke Söderblom i film efter film, helst med Thor Modéen i det närmaste grannskapet. Hon var smart och snygg deckarhustru till Karl-Arne Holmsten i Arne Mattssons färgstarka Hillmanserie, och framför allt gjorde hon efter kriget ett par helt virtuosa dansfilmer tillsammans med Nils Poppe – ”Blåjackor” och ”Tappa inte sugen” är två utsökta pärlor i den svenska filmhistorien.

Annalisa Ericson var professionell ut i de eleganta finger- och tåspetsarna, perfektionist i varje tonfall och varje steg. Hon ställde enorma krav på sig själv och på sin omgivning. Hon var intelligent och kvick och berömd för sin vassa replik både i och utanför jobbet. (Vännen Stig Järrel döpte henne till ”Annalisa Elakson”). En lustig blandning av diva och okynnig liten sprallbrud. Hon var så professionellt fullfjädrad och allmänt uppskattad att det i är näst intill omöjligt att hitta några kritiska omdömen i klippen om henne. Jo, hon fick faktiskt en negativ recension. Kritikern Jurgen Schildt i MT tyckte 1954 hon var ”alldeles för chargerad och vulgariserad” som den prostituerade ”Smörblomman” i Café Lunchrasten. Annalisa som sällan stod svarslös konfronterade kritikern personligen. Snart var de gifta (hennes tredje äktenskap). Det var ett fruktansvärt slag för henne när han dog 25 år senare. Hon fann tröst i tillgivenheten från publiken som aldrig glömde henne. Kanske var hon den mest älskade aktrisen i Sverige. Var hon visade sig kom okända människor fram för att tacka för all glädje hon berett dem genom åren. Annalisa Ericson var en mycket levande legend, intill sina sista år kvick, smidig och smart. Hon gjorde scenframträdanden, dansade och sjöng ännu i nittioårsåldern. Hennes mest efterfrågade signaturnummer genom alla år var ”Saltaste bönan i stan”, ni vet den där hon använder handväskan som jojo.

Hon skrev två anekdotladdade memoarböcker och instiftade ett eget stipendium till begåvade unga kvinnliga scenartister. Hon tilldelades en mängd utmärkelser – 2001 fick hon t ex en hedersguldbagge för sin livsinsats på vita duken.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.