Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Linus ­Larsson: Valet står ­mellan internet och icke- internet

Året var 1997 och president Jacques Chirac var stolt.

– I dag kan en bagare i Aubervilliers veta exakt hur han kollar sitt bankkonto på Minitel, skröt han om Parisförortens invånare. Kan man säga detsamma om en bagare i New York?

Ett år tidigare hade internet­paketet blivit årets julklapp i Sverige. Världen tog webben till sig i rasande tempo. Men inte presidenten. För honom var det franska, statssubventionerade alternativet Minitel överlägset. Internet? Pfft!

Dagens försvar av dab-radion andas samma prestigetyngda envishet. Det är svårt att överge en strategi man har hållit fast vid i årtionden. Men den måste kunna omvärderas. För detta är inte vilket teknikval som helst, inte som att diskutera om plasma- eller lcd-skärmar ger den bästa tv-bilden. Valet står ytterst mellan internet och icke-internet.

Internets själva existensberättigande är att det kan bära allt som är digitalt. Text, bild, video, kod och ja – strömmat ljud, eller radio om man föredrar ett äldre begrepp. Ljud som finns när man ber om det eller ljud som sänds kontinuerligt som dagens FM-radio.

Dab är något så märkligt som ett digitalt, landstäckande nät som inte är internet. Ett nät som kostar stora pengar, som gör gamla radiomottagare värdelösa men inte tar fasta på att så gott som alla bär runt digitalmottagare i form av våra mobiler. Som ändå är digitalt.

Det är lika märkligt som att täcka riket med nya fiberkablar för Spotify i stället för att låta det gå över internet.

I Dab-anhängarnas ögon är webb-, podd- och app-radio bara ett komplement. Visst har Sveriges Radio gjort mycket utmärkt via webb och app, men de ”riktiga” sändningarna ska, fortsätter de hävda, gå via sitt eget nät. Ett nät som bara traditionella aktörer – public service och ett antal kommersiella radiobolag – har tillgång till.

Digitalradio i denna tappning har rötter i en tid då det var rimligt att tänka som om internet inte existerade. Det orimliga ligger i att fortsätta göra det.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.