Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Lisa Ohlin: ”Lägg ner Guldbaggegalan”

Lisa Ohlin har bland annat regisserat ”Simon och ekarna” och ”Wallander – sorgfågeln”.
Lisa Ohlin har bland annat regisserat ”Simon och ekarna” och ”Wallander – sorgfågeln”. Foto: Leif R Jansson / TT

Regissören och jurymedlemmen Lisa Ohlin tycker att filmgalan har tjänat ut sitt syfte. ”Dags att skrota Guldbaggegalan” skriver hon i ett inlägg på sin blogg.

Regissören och den tidigare filmkonsulenten satt själv i juryn inför årets prisutdelning. I ett inlägg på sin blogg konstaterar hon att galan är utdaterad och inte längre tjänar sitt syfte: att intressera fler för svensk film.

”Men Guldbaggegalan?… Är det inte lite 1980 över det?… Ja, jag är en hemsk människa som går på en fest och sen dissar den men nu gör jag det i alla fall”, skriver hon och konstaterar att galan ”oftast är precis lika vit och medelklassig som Oscarsgalan, ifall någon undrar”.

Enligt Ohlin är vinnarfilmerna sådana som den svenska publiken i många fall inte har haft en möjlighet att se. För att illustrera detta citerar hon Krister Henrikssons ord från Guldbaggegalan för nitton år sedan när Ohlins debutfilm ”Veranda för en tenor” var nominerad i sju kategorier.

”Ja, nu undrar ni ute i landet: Vad det är för film dom tjatar om ikväll, 'Veranda för en tenor', den har vi aldrig hört talas om? Och det kan ni ju inte ha gjort för den gick upp i fyra kopior. I resten av landet får ni nog aldrig se den.”

Enligt Ohlin kostar galan 800.000 kronor att anordna och ett bättre sätt att spendera de pengarna vore att i stället skapa ett nytt röstningssystem, där publiken betalar för att strömma filmerna och sedan röstar på sin favorit. Hon framhåller också en önskan om att se längre tv-program där tittarna får möjlighet att bekanta sig med de nominerade personerna på djupet. I ett senare program delas sedan priserna ut på mer spektakulära sätt. Och hon kan själv tänka sig att ta sig an uppdraget – om arvodet är rimligt, skriver hon.

”Så nu har jag nästan gjort av med alla pengarna, men för resten ser vi till att ha en hejdundrande branschfest som vi klär oss fint till bara för att vi vill och så festar vi hela natten utan träsmak i baken och självklart finnas alla filmerna fortsatt tillgängliga som pay-per-view och jag vet att ni säger att det går aldrig SF med på, men det vet man inte förrän man har försökt,” avslutar hon sitt inlägg.

DN har sökt Lisa Ohlin.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.