Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Lönsamhetskris i svensk film

Den svenska filmbranschen som helhet går back.
Den svenska filmbranschen som helhet går back. Foto: Stefan Sollfors/AOP

Sveriges filmproducenter befinner sig djup kris. Omsättningen faller fritt och vinstmarginalen för 2013 är negativ, visar en ny larmrapport från branschens intresseorganisation.

Filmproduktionen i Sverige går på knäna. Enligt nya siffror från Film- & Tv-producenternas bransch­index 2014 föll filmbolagens omsättning med en fjärdedel 2013 jämfört med 2012. Vinstmarginalen blev minus 2,7 procent.

– Vi är djupt oroade. Framför allt svensk långfilm går väldigt dåligt. Man kan likna det vid bonden som i sitt anletes svett planterar och odlar bra potatis, men inte får behålla något av vinsten, som i stället hamnar hos Ica och Konsum. I det här fallet hamnar pengarna hos biografägare och distributörer, säger Björn Rosengren, ordförande i Film- & Tv-producenterna.

Rådande affärsmodell på den snabbt digitaliserade filmmarknaden missgynnar produktionsbolagen. En orsak till att intäkterna har minskat är att dvd-försäljningen har sjunkit kraftigt under senare år. Men det betyder inte att intresset för att se berättelser på film skulle ha dalat.

– Det har aldrig någonsin setts så mycket film och rörlig bild som i dag, men det har aldrig heller gått så dåligt ekonomiskt, säger Björn Rosengren.

Samtidigt tycks fallet vara mindre brant för bland annat tv-producenterna. Nettoomsättningen bland samtliga produktionsbolag anslutna till branschorganisationen minskade från 4,4 till 4 miljarder kronor medan medianvärdet för medlemsföretagens vinstmarginal höll sig över ytan, plus 2,2 procent för 2013. Film- & Tv-producenternas medlemmar gör inte bara långfilm, utan även tv, dokumentär och reklam.

– Sett över tid tror jag dock att även tv-producenterna kommer att få det mer och mer besvärligt. Det har att göra med att tv-bolagen pressar priserna, säger Björn Rosengren.

En av orsakerna till de negativa siffrorna som pekas ut av Film- & Tv-producenterna är illegal nedladdning på sidor som Pirate Bay.

– Det pågår fortfarande en väldigt stor nedladdning. Ibland kan en film vara illegalt nedladdad till och med innan den har haft premiär. Då är det klart att man förlorar alla pengar, säger Björn Rosengren.

En annan förklaring som lyfts fram är en föråldrad filmpolitik, som ännu inte har reagerat på den snabba digitaliseringsvåg som har svept in över branschen.

– Det gamla filmavtalet bygger på ett biografavtal. Det vill säga att man tar 10 procent av biljettintäkterna och låter dem återgå till att göra ny film.

– I dag ser allt fler film på andra fönster och där har man inte funnit någon finansiering. Sedan har filmavtalet en sådan konstruktion att när kommersiell tv eller SVT varit med och finansierat en långfilm så ger det väldigt lite pengar till pro­ducenterna, säger Björn Rosengren.

Film- & Tv-producenternas bransch­index 2014 har tagits fram av HUI Research.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.