Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Loreen träffade aktivister i Baku

En rörd Loreen träffade på måndagen företrädare för azeriska människorättsorganisationer. Samma dag slog azeriska polis ner mot demonstrationer i huvudstaden Baku.
En rörd Loreen träffade på måndagen företrädare för azeriska människorättsorganisationer. Samma dag slog azeriska polis ner mot demonstrationer i huvudstaden Baku. Foto: Jessica Gow
Trots ett pressat schema hittar Loreen tid för annat än schlager-EM. På måndagen besökte hon en grupp azeriska människorättskämpar i Baku. Tidigare samma dag slog polis hårdhänt ner en demonstration i staden.

På 7 dagar har hon gjort 40 intervjuer. Den som letar efter lediga minuter i Loreens schema får använda mikroskop. Den svenska sångerskan är favorit i schlager-EM, men trots att ett lyckat resultat skulle kunna innebära ett internationellt genombrott hittar hon tid för annat än tävlingen.

Azerbajdzjan har enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch runt 70 politiska fångar. På måndagen samlades aktivister nära Nizamis litteraturmuseum med krav på att Bakus borgmästare avgår eftersom han inte har gett tillstånd till demonstrationer i staden under schlager-EM.

Mellan 20 och 30 personer deltog i manifestationen. Ett dussintal greps av polis och enligt Radio Free Europe misshandlades flera av demonstranterna.

Bara timmar efter tumultet träffade Loreen människorättsaktivister från flera olika azeriska organisationer som samarbetar det internationella nätverket Civil Rights Defenders.

– Det här är människor som har varit med om en hel del och de ska få berätta sin historier. Det är press där och de får tala sanningar. Det blir motpolen till den fasad som visas upp. Det är en stark fasad, den är hur vacker som helst, men vad händer i sprickorna? säger Loreen till TT Spektra.

Azerbajdzjan ligger i bottenskiktet i flera mätningar av demokrati och yttrandefrihet. Landet präglas av en stark hederskultur och kvinnor är särskilt utsatta. Bara några dagar efter sin ankomst till Baku besökte Loreen organisationen Yuva som arbetar med att hjälpa utsatta kvinnor och stärka medvetenheten om kvinnors rättigheter.

– Det mötet handlade inte om mig. Det var väldigt primitivt där, men det är en kunskapsportal. De jobbar med att få in så många kvinnor och tjejer som möjligt för att lära dem vilka möjligheter de har, säger hon.

Fakta/Azerbajdzjan

• Azerbajdzjan styrs av president Ilham Aliyev. Han efterträdde sin far Gejdar Alijev. Gejdar Aliyevs karriär började i Sovjetunionens säkerhetstjänst NKVD (senare KGB). Från 1969 var han förstesekreterare i Azerbajdzjans kommunistparti och från 1982 även vice premiärminister i Sovjetunionen.

• Tidskriften The Economist sammanställer årligen ett demokrati-index. Azerbajdzjan ligger i dag på plats 140 av 167, mittemellan Vitryssland och Kina. I botten ligger Nordkorea och i topp Norge. Sverige ligger på fjärde plats.

• Reportrar utan gränser sammanställer ett index över pressfrihet. Azerbajdzjan ligger plats 162 av 179.

• Så sent som 2010 antogs en lag som förbjuder våld i hemmet. Utanför huvudstaden Baku är det vanligt med arrangerade bröllop och landsbygdens bysamhällen är kvinnors ställning mycket svag.

Källor: CIA World Fact Book, Kvinna till kvinna

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.