Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/ludwig-goransson-vinner-oscar/

Film

Ludwig Göransson vinner Oscar

00:58. Den svenska kompositören Ludwig Göransson vann en Oscar för filmmusiken till ”Black Panther”. Foto: A.M.P.A.S. POOL

Ludwig Göransson från Linköping fortsätter att skörda priser. Efter tre Grammyvinster  i februari vann den svenska kompositören en Oscar för filmmusiken till ”Black Panther” tidigt på måndagsmorgonen. 

Rätta artikel

Svenska Ludwig Göransson vann en Oscar för filmmusiken till superhjältefilmen ”Black Panther”. Därmed fick den svenska musikproducenten revansch för den uteblivna vinsten på Golden Globe-galan i januari. 

– Det kändes som en dröm. Jag gick upp där och alla sitter och kollar. Det är något som jag har drömt om sedan jag var liten, att stå där och ta emot det här extremt fina priset och att få vara med om ett så här extremt viktigt projekt, som är förevigat i filmhistorien. Det känns helt underbart, sa han till Sveriges Radio efter galan.

Ludwig Göransson vann en Oscar för bästa filmmusik. Foto: Frazer Harrison/AFP

Under sitt tacktal på galan passade musikern på att tacka regissören för deras långa samarbete. 

– Tack Ryan Coogler, att få jobba med dig är en otrolig ära. Jag minns när du satt och skrev utkastet till din första kortfilm. Nu är vi här 12 år senare för att fira en av de viktigaste milstolparna i filmhistorien.  

Flera svenska Oscarschanser: ”Vi hoppade i sängen”, säger Ludwig Göransson 

Linköpingssonen fortsatte sitt tal med att tacka musikerna han jobbat med under arbetet med filmen. 

– Jag vill också dela detta priset med afrikanska artister som vi har jobbat med och klassiska musiker i London. Och jag vill dela detta med mamma och syster och fru. Jag älskar dig så mycket. Tack så mycket!, sa Ludwig Göransson under slutet av sitt tal. 

Ludwig Göransson firade redan tidigare truimfer vid årets amerikanska Grammygala där han gick hem med tre priser för Childish Gambinos ”This is America”, bland annat för årets låt och årets skiva.

Läs mer: Svenske kompositören Ludwig Göransson berättar om arbetet med ”Black Panther”.