Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Magnus Härenstam i ny SVT-satsning för barn

Sam tar över, ny dramaserie i SVT Barnkanalen.
Sam tar över, ny dramaserie i SVT Barnkanalen. Foto: Paul Hansen

Sveriges Television drömmer om att göra om succén med ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. 40 år efter barn-tv-klassikern har man kallat in Magnus Härenstam igen för att göra om tricket.

Magnus Härenstam har en av huvudrollerna i den pedagogiska dramaserien ”Sam tar över”, som ska sändas i Barnkanalen, men när är ännu inte klart.

En dag hittar Sam, åtta år, en ring med ett lemurhuvud på. När han sätter den på fingret drabbas han av en förbannelse och ringen går inte att ta av. Från och med nu, när de vuxna i Sams närhet hamnar i en jobbig situation, är det Sam som måste styra upp saker och ting. Bara då får han komma tillbaka till sin egen kropp.

– Min ring börjar lysa i ögonen och så är det som att min själ åker i väg in i någon annan. Det är som en virvel, vitt och svart, min kropp bara försvinner, berättar Adrian Salvador som spelar Sam.

– Jag har sett hur det ser ut och det tyckte jag var jättecoolt, lägger han till.

Den nya serien beskrivs av SVT som en blandning mellan filmerna ”Big” och ”I huvudet på John Malkovich”. I rollerna finns bland andra Magnus Härenstam, Ulla Skoog och Olle Sarri. ”Sam tar över” regisseras av Calle Åstrand, som också låg bakom ”Kenny Starfighter”.

Projektledaren Johanna Gårdare berättar att Barnkanalens uppdrag är att göra ett ”pedagogiskt magasin”. Tillsammans med manusförfattarna kom man överens om att siffror och bokstäver är alldeles för tråkigt.

– Det nya som många skolor jobbar med är livskunskap, så vi bestämde oss för att försöka ta vara på det i stället. Sam gör en empatiresa. Han tvingas att sätta sig in i andras problem för att så småningom också kunna lösa ett eget, säger Johanna Gårdare.

Serien tar upp sociala koder och allmänmänskliga problem som att säga förlåt och att våga säga som det är.

– Vi ville göra ett program med samma funktion som ”Fem myror”, som de vuxna också vill titta på. Det är allas dröm i branschen. Tänk om man kunde göra ”ett nytt Fem myror”, säger Johanna Gårdare drömskt.

– Nej, nej, va? Det har ju inte någon likhet alls med myrorna och elefanterna, eller jaha, kanske det här med att vi lär ut moral. Och det är sant, våran ambition var också att göra ett program som inte bara är en barnvakt, säger Magnus Härenstam och gör någonting som känns igen. Han rycker lite över munnen nästan precis så som Adrian Salvador gjort några minuter tidigare.

– Ja, jag har försökt att ta över hans tics lite grand. Det är väldigt lustigt det där hur barn rör sig överallt hela tiden. Jag försöker se på pojkarna och låna, härma hur de tittar storögt på allt. Det är väldigt skojigt.

Härenstam spelar Gunnar, en snäll men feg gubbe som är kär i Sonja. Han vill gå på bio med henne men vågar inte säga till sin bästa vän Stig att de vill gå själva. Stig står godtroget och pratar om hur vänner ställer upp för varandra och alltid vill vara med varandra. Gunnar blir rödare och rödare i ansiktet tills poff! Nu är Sam i Gunnars kropp.

Sedan succén med det kultförklarade ”Fem myror är fler än fyra elefanter” har Magnus Härenstam gjort krogshower, tv-serier, filmer, sketcher, frågesporter och musikal men inga fler barnprogram. Och även om man kan tänka sig att 70-åringen är en glad och trevlig typ i de flesta sammanhang (han hejar på riktigt med ett ”tjenare tjenare”) så verkar han oerhört sprallig och glad mellan tagningarna.

– Jag är road av pedagogik. Hade jag inte gjort ”Fem myror” och ”Jeo­pardy!” hade jag antagligen blivit lärare.

Men den här gången är Härenstam inte med och utvecklar manus mer än att han lägger in egna idiom ”som passar min ålder” för att skapa större kontrast till dem han använder när Sam tagit över hans kropp, som ”Typ skitläskigt”.

Regissören Calle Åstrand vill inte att barnen som spelar i ”Sam tar över” lär in repliker utantill. I stället får han dem att förstå vad som ska hända för att sedan fråga vad de själva skulle ha sagt i samma situation. Adrian Salvador tycker det är ganska lätt.

– Ja, det är ju bara att tänka att jag vill ju inte bli Gunnar, säger han.

– Det är typ skitläskigt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.