Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Making a Murderer”: Vita huset tvingas ta ställning

Spoilervarning. Efter en namninsamling måste Vita huset ta ställning till fängelsedomarna mot Steven Avery, 53, och Brendan Dassey, 26, vars fall tas upp i den enormt uppmärksammade Netflix-dokumentären ”Making a Murderer”.

En namninsamling för att få president Barack Obama att benåda männen har passerat gränsen på de 100.000 underskrifter som krävs för att Vita huset ska ta upp ärendet. På torsdagen hade över 125.000 personer skrivit under petitionen.

Steven Avery satt 18 år i fängelse för ett sexualbrott han inte begått. Efter att han frikänts och inlett en skadeståndsprocess mot bland annat polismyndigheten i Wisconsin greps han 2005 misstänkt för mord på 25-åriga Teresa Halbach, en fotograf som besökt familjen Averys bilskrot för att ta bilder till en annonsbilaga. Steven Avery och hans systerson Brendan Dassey dömdes 2007 till livstids fängelse för dådet.

Averys försvarsadvokater drev under rättegången tesen att polisen planterat bevis i Steven Averys bostad för att få honom fälld.

I dokumentären blottläggs stora brister i rättssystemet. Den tycks visa hur försvarsadvokater, åklagare, poliser och domare åsidosatt sina åtaganden.

”Steven Avery och Brendan Dassey bör benådas av president Obama för deras felaktiga domar i målet om mordet på Teresa Halbach. Baserat på bevisen i Netflixdokumentären ’Making a Murderer’ så svek rättsväsendet båda männen […] och slog deras liv i spillror”, lyder petitionen.

Steven Avery dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Brendan Dassey kan däremot bli villkorligt frigiven 2048.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.