Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Man måste berätta om baksidan av turismen”

Glenn (Kjell Wilhelmsen) och Oh (Djuangjai Hirunsri).
Foto: Janne Danielsson, SVT
Glenn (Kjell Wilhelmsen) och Oh (Djuangjai Hirunsri).
Foto: Janne Danielsson, SVT Foto: Foto: Janne Danielsson, SVT

För fyra år sedan gjorde ”30 grader i februari” succé i SVT. Nu är den folkkära dramaserien, som visar en osminkad bild av svenskarnas favoritresemål Thailand, tillbaka för en andra säsong.

Fyra år har gått sedan vi mötte Lotta Tejles Majlis, Kjell Wilhelmsens Glenn och de andra Thailandemigranterna i ”30 grader i februari”. Förra säsongen slutade med en orkan där manusförfattaren Anders Weidemann hade tänkt ta livet av Majlis. Men den scenen blev aldrig av, så Lotta Tejle är fortfarande med.

- Jag var verkligen nervös när vi började spela in. Första säsongen var så otroligt uppskattad och förväntningarna höga. Det har också varit otroligt jobbigt att gestalta den där människan igen Hon mår så fruktansvärt dåligt, hon är som en tickande bomb.

Majlis lever utan identitet vid sidan av samhället när hon möter en liten thailändsk flicka på väg in i prostitution. Det tvingar henne ut bland människor igen.

- För mig har den här historien varit väldigt stark, säger Tejle som fick en Emmynominering för sin rolltolkning av Majlis efter första säsongen av serien, som också belönades med priset för bästa dramaserie på Kristallengalan 2013.

- Våra karaktärer blev verkligen folkkära. Jag har aldrig gjort något som väckt sådana reaktioner. Även nu fyra år efter att serien sändes kastar sig folk fram till en, säger Kjell Wilhelmsen, som är tillbaka i rollen som Glenn, den bortkomna oskulden som åkte till Thailand för att hitta en kvinna som han kunde bilda familj med.

Tillsammans med manusförfattaren Anders Weidemann är de två på Göteborgs filmfestival för att tala om serien som nystartar i SVT på måndag kväll.

- Folk trodde att de skulle få se något glättigt för att det var Thailand. Men vi vågade visa det svarta. Vi vågade vara långsamma. Och tittarna gillade det. Då förstod jag det där med Bergmanådran hos svenskarna, fortsätter Wilhelmsen.

Det är samma tre berättelser som tas vidare från första säsongen. Glenn gifter sig med sin thailändska kärlek Oh. Deras problem börjar när de flyttar till Sverige och Glenns familj och vänner konfronteras med hans nya fru, som inte bara är en thailändska utan också en transperson. Det tredje spåret följer tonåriga Joy och hennes syster Wilda, som tvingas flytta hem till pappa i Sverige.

- Alla de här tre historierna handlar egentligen om samma sak som i första säsongen, men ännu tydligare: Hur långt man än reser kommer man ändå inte ifrån sig själv, säger Anders Weidemann.

Teamet har sammantaget vistats i landet i sju månader. Den här gången gick inspelningen lättare. De har blivit nära vänner med de thailändska medarbetarna i teamet, de har besökt ställen som de 400 000 svenskar som varje år besöker landet aldrig ser. Kanske inte ens de 20 000 svenskar som bor där permanent.

- Vi har kommit bakom turismen och sett det verkliga. Vi har träffat många svenskar som är bosatta här, men bara en har kunnat tala thailändska. Men alla har det gemensamt att de flyr. Många har varit tvungna att byta liv, andra stod bara inte ut med sin svenska tillvaro, säger Kjell Wilhelmsen.

Thailand har gått genom en dramatisk tid politiskt under de senaste åren. Landet styrs till exempel av en militärjunta och korruptionen är omfattande.

- Mycket har blivit märkbart sämre under de åren som gått sedan vi spelade in första gången, säger Lotta Tejle.

- Det är en diktatur, och vi måste kunna berätta om baksidan av turismen. Det är viktigt att visa, för så många åker till Thailand, säger Kjell Wilhelmsen.

- Majlis rör sig i de fattiga områdena, så jag har sett ställen med fruktansvärd misär utan infrastruktur. Det är otroligt sorgligt, säger Lotta Tejle.

- Även klimatfrågan blir mer synlig där än här hemma. Majlis dyker ju. Korallrevet där vi spelade in förra gången har dött av värmen och är stängt nu, säger Lotta Tejle.

Kjell Wilhelmsen är också tagen av fattigdom i landet.

- Vi träffade burmeser som bor i arbetsläger och arbetar för 20 spänn per dag. När vi åkte dit för att lämna leksaker och kläder vågade de inte ta emot det för då skulle polisen tro att de stulit. Vi gav pengar och mat i stället, berättar han.

- Vår roll blir tydligare och mer komplicerad när man är där under en längre tid. Ska vi verkligen turista här? Man får många perspektiv och ställer sig många frågor, säger Lotta Tejle.

Anders Weidemann berättar att det var en balansgång att inte stöta sig med de thailändska myndigheterna.

- Det finns definitivt ämnen man inte får skildra. Vi hade stora problem att berätta om munken som röker och har en historia med den svenska tonårsflickan. Och vill man göra något om militären skulle det bli problem. Då blir det ingen tredje säsong.

Blir det en tredje säsong?

-Jag hoppas det. Om vi hittar bra historier att berätta. Varje säsong måste bli ett snäpp bättre. Annars kan man lika gärna göra något annat, säger Anders Weidemann.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.