Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Mårten Blomkvist: ”Colin Firth given vinnare”

Det är folkkärt, det är brittiskt, och det är inga svenskar. Detta är vad man först ser när man skummar listan över nomineringar. En sak är avgjord i och med denna lista: Colin Firth kommer att få Oscar för bästa manliga huvudroll.

Två av hans medtävlare har redan ganska nyligen belönats: Jeff Bridges förra året för ”Crazy heart”, Javier Bardem 2008 för ”No country for old men”. Jesse Eisenberg och James Franco är bägge relativt unga och kan stå på tillväxt. Firth snuddade vid statyetten förra året, nominerad för ”En enda man”; i år får han den.

”I rymden fanns inga känslor” och de två svenska kortfilmerna ”Slitage” och ”Små barn, stora ord” hörde till dem som kunde ha nominerats men föll bort. Danska ”Hämnden” har däremot goda chanser att bli belönad. Susanne Bier har redan varit med i Oscarjakten en gång, med ”Efter bröllopet” 2006.

Det finns utmanande film med bland nomineringarna, men det slående är hur älskade de bredare är. ”The king’s speech” är en snygg brittisk sak om kung George VI:s talfel, och den har flest nomineringar, tolv. ”True grit”, av bröderna Coen, är en västern.

Det är åter ett bra år för britterna, med ”… speech” förstås, men också med Danny Boyles ”127 hours” på en framskjuten plats. Det är en gruvlig sann historia om en bergsbestigare som kläms fast i en olycka. Kanske kommer nomineringarna att i Storbritannien återuppväcka debatten om förra årets beslut att lägga ner UK Film Council, den brittiska motsvarigheten till Filminstitutet.

Jag har undrat lite hur det skulle gå för ”Inception”, både hyllad och utskälld. Hyggligt, får man väl säga: regissören Nolan är inte nominerad, men den kan bli bland annat bästa film.

Till sist kan man konstatera att Oscarsakademin alltid faller för boxare. ”The fighter” har nominerats i sju klasser. Det är som det brukar: ”Storstadshamn” (1954), ”Rocky” (1976) och ”Tjuren från Bronx” (1980) är tidigare stora vinnare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.