Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Max von Sydow bland de Oscarsnominerade

Max von Sydow från en scen i filmen ”Extremt högt och otroligt nära”. På tisdagen blev von Sydow Oscarsnominerad för bästa manliga biroll för sin insats i filmen.
Max von Sydow från en scen i filmen ”Extremt högt och otroligt nära”. På tisdagen blev von Sydow Oscarsnominerad för bästa manliga biroll för sin insats i filmen. Foto: François Duhamel / AP
Max von Sydow är nominerad till en Oscar för bästa manliga biroll. Det meddelade Oscarsakademien när nomineringarna till filmbranschens tveklöst största fest offentliggjordes på tisdagen.

Max von Sydow nomineras för sin roll i Stephen Daldrys drama "Extremt högt och otroligt nära". Samma film är även nominerad i kategorin bästa film tillsammans med "The artist", "War horse", "Moneyball", "The descendants", "The tree of life", "Midnight in Paris", "Niceville" och "Hugo Cabret".

Extremt högt och otroligt nära” är en filmatisering av Jonathan Safran Foers roman om en nioårig pojke vars pappa har dött i terrorattackerna i New York. Max von Sydow har lyckats med prestationen att bli nominerad trots att han inte har en enda replik i filmen.

Det är andra gången von Sydow nomineras till en Oscar. 1989 ledde hans roll i "Pelle Erövraren" till en nominering för bästa manliga huvudroll.

Martin Scorseses äventyrsfilm ”Hugo Cabret” fick flest nomineringar, elva stycken. Därefter kommer Michel Hazanavicius moderna stumfilm "The artist" med tio stycken, följt av "Moneyball" och "War horse" som fått sex nomineringar var.

Tomas Alfredsons film "Tinker, tailor, soldier, spy" fick tre nomineringar: Gary Oldman slåss om priset för bästa manliga huvudroll, men filmen kan också vinna för bästa musik och bästa manus efter förlaga.

– Det känns alldeles fantastiskt. Det är inte dåligt att få vara med om den här uppståndelsen, det hade jag aldrig kunnat tro. Jag hade stålsatt mig för att inte hoppas på någonting. Vi hade ju fått drastiska signaler från två olika håll - först kalla handen från Golden Globes, sedan elva Bafta-nomineringar, säger Tomas Alfredson till TT Spektra.

Rooney Mara slåss med bland andra Meryl Streep ("Järnladyn") och Michelle Williams ("My week with Marilyn") om statyetten för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats som Lisbeth Salander i David Finchers Stieg Larsson-filmatisering "The girl with the dragon tattoo". För sitt arbete med den filmen nomineras även den svenska ljudveteranen Bo Persson.

Svinalängorna” var länge Sveriges Oscarshopp i kategorin icke-engelskspråkiga film, men den lyckades inte hålla sig kvar hela vägen. Filmen åkte ur tävlan förra veckan.

Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 26 februari. Värd är Billy Crystal, som leder filmfesten för åttonde gången.

Titlarna anges på engelska Bästa

Titlarna anges på engelska

Bästa film

The Artist

The Descendants

Extremely Loud & Incredibly Close

The Help

Hugo

Midnight in Paris

Moneyball

The Tree of Life

War Horse

Bästa regissör

Michel Hazanavicius, The Artist

Alexander Payne, The Descendants

Martin Scorsese, Hugo

Woody Allen, Midnight in Paris

Terrence Malick, The Tree of Life

Bästa manliga huvudroll

Demián Bichir, A Better Life

George Clooney, The Descendants

Jean Dujardin, The Artist

Gary Oldman, Tinker Tailor Soldier Spy

Brad Pitt, Moneyball

Bästa kvinnliga huvudroll

Glenn Close, Albert Nobbs

Viola Davis, The Help

Rooney Mara, The Girl With the Dragon Tattoo

Meryl Streep, The Iron Lady

Michelle Williams, My Week With Marilyn

Bästa manliga biroll

Kenneth Branagh, My Week With Marilyn

Jonah Hill, Moneyball

Nick Nolte, Warrior

Christopher Plummer, Beginners

Max Von Sydow, Extremely Loud & Incredibly Close

Bästa kvinnliga biroll

Bérénice Bejo, The Artist

Jessica Chastain, The Help

Melissa McCarthy, Bridesmaids

Janet McTeer, Albert Nobbs

Octavia Spencer, The Help

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.