Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Med Mads på mammas gata

Mads Mikkelsen blev känd för svenskarna när han spelade bister polis i den danska teve­serien "Mordkommissionen".
Mads Mikkelsen blev känd för svenskarna när han spelade bister polis i den danska teve­serien "Mordkommissionen". Foto: Ingvar Andersson
Mads Mikkelsens karriär brakade loss ordentligt med rollen som skurk i senaste Bondfilmen "Casino Royale". Nu är han fotomodell också. DN:s Hanna Hellquist åkte till Köpenhamn för att hänga ett par timmar med Skandinaviens hetaste skådespelare..

I två veckor har jag sagt till alla jag känner att jag ska få intervjua MÄÄÄÄDS. Det har varit väldigt jobbigt att säga hans namn. Men det räcker tydligen med att säga Mäs. Helt vanligt. Mäs. Ansträng dig inte för mycket säger "Mäs" Mikkelsen, som är en halvtimme tidig, eftersom han hade tänkt hinna käka lunch före intervjun. Fotografen Ingvar och jag är också tidiga eftersom Mads agent har förklarat att det är ett stort fantastiskt undantag att Mads ger den här intervjun, han har intervjuats sönder och samman i år säger agenten, och då får inget gå fel. Då vill man vara förberedd. Och då är man i tid.

- Jag är hungrig, förklarar Mads. Och sen beställer han en tallrik nachos med en extra skål guacamole.

Brukar du gå hit eller?

- Nej. Jag brukar aldrig gå någonstans.

Varför inte det?

- Det är svårt att gå ut.

Jag ville ta med dig på zoo men din agent sa att det var helt omöjligt.

- Om folk sitter ensamma och äter, som här, då är det okej. Men om det är många samtidigt, som en skolklass till exempel, då blir det värre. Om jag är ensam så skriver jag autografer, men om familjen är med så tackar jag nej.

Mads är gift med Hanne sedan 2002 men de träffades redan på 80-talet. Tillsammans har de två barn, en fjortonårig dotter och en tioårig son, som Mads ska spela fotboll med så fort han är klar med oss. Ingvar frågar om vi får följa med och fota. Det får vi inte.

Röker du?

- Ja. Men än har jag inte rökt i dag. Jag försöker sluta. På något sätt.

Fotografen Ingvar tipsar om en sluta-röka-bok som någon amerikan har skrivit, själv har han hållit upp i tre veckor nu. Mads lyssnar uppmärksamt.

- Varför kan ingen lägga några miljarder på att uppfinna en hälsosam cigarrett? En sort som man måste röka minst tjugo om dagen för att de ska ha någon effekt. Varför gör de inte det? En sån cigarrett vill jag ha.

Du ska ju vara modell för H&M nu! Hur var det att bli fotad?

- Foto är svårt för de flesta skådespelare. Plötsligt ska man vara sig själv. Man har ingen situation att förhålla sig till. Men så börjar man ljuga lite, hittar på någonting. Jag försöker spela rollen av mig själv som modell.

Varför tackade du ja?

- För att de frågade mig. Att göra reklam i Skandinavien är kanske inte det lättaste som skådespelare, man blir alltför förknippad med produkten. Men jag tycker att H & M verkar vara ett bra företag som tar ansvar för sina arbetare och som engagerar sig i förhållandena på fabrikerna i tredje världen. Och om vi tittar på de fantastiska skådespelare som har gjort reklam för H & M: Tim Roth, Benicio del Toro och Gary Oldman &

Har du träffat Benicio del Toro?

- Ja.

Var han snygg?

- Det kan väl inte jag svara på, jag är ju kille. Men okej, han var snygg. I min längd ungefär. Jättesnäll. Och en fantastisk skådespelare. Om man är med i samma "klubb" som Benicio och Tim Roth har man ett annat sätt att marknadsföra sig på i USA, då har man det förspänt.

Så det är bra för din karriär?

- Det kanske inte spelar någon roll & Men om man ska göra något så är det bra att göra det i samma sammanhang som människor man tycker är coola. H & M är ju ett jättecoolt märke i USA.
Är det? Den här är från H & M...

Mads får känna på min bruna klänning. Han ser inte så imponerad ut. Maten anländer och Mads drar resolut en nacho i guacamolen.

- Det här har de köpt! fnyser han, Det här har de inte gjort själva, det här har de köpt.

Mads sätter gaffeln i en champinjon på min tallrik, men frågar artigt först. På nästan felfri svenska. Under 80-talet bodde Mads ett år i Mölndal utanför Göteborg när han studerade balett. Det är därför han pratar så bra svenska.

Vad är det med balett och skådisar, Persbrandt är ju också känd för sina piruetter?

- För mig var det en slump. Jag var gymnast när jag fick en förfrågan om att vara med på en föreställning. Det gick ganska bra och så ville jag lära mig mera. Jag höll på i åtta nio år. För Persbrandt var det på ett annat sätt. Han kom in på det genom scenskolan tror jag.

Mads och Micke Persbrandt kysstes i den danska kortfilmen "Nu", av Simon Staho, vilket måste varit en syn för gudar. Hur var det?

- Det var en ganska brutal scen så det blev...brutalt. Joråsåatt...det var fint.

Hur reagerar dina barn när de ser pappa på film?

- De har inte sett de våldsamma filmerna. Jag gör en massa grejer som de inte får se. Inte bara för att det kan vara en våldsam film utan också för att det kan vara svårt för dem att se pappa i vissa situationer. Så det får de vänta med tills de är färdiga att förstå det.

Mads pratar med mat i mun, men inte på ett äckligt sätt. Han är tillmötesgående men inte inställsam, avmätt men intresserad. Hans hår är brunrött med gråa slingor och han har ett litet välformat näshår som svajar ur hans vänstra näsborre.

Danmark är ju inget jättestort land men det finns väldigt många bra skådespelare här. Hänger ni med varand­ra?

- Det är klart, det är mitt jobb och man får kompisar på sitt jobb. Jag känner många skådespelare.

Jaha.

- Jaha.

Vad vill du prata om nu?

- Jag vill prata om en grej som jag jobbar med nu. Det är ganska intressant. Det är två killar som har utvecklat en sajt som heter Refugee united. Det är ju så att det finns en massa flyktingar som är spridda över jordklotet som behöver komma i kontakt med sina anhöriga. Man hittar inte sina barn; när man har flytt åt varsitt håll så ser man aldrig varandra igen. Barnen säljs till ryska mafiosi och blir prostituerade i Polen. De har hittat ett sätt så att flyktingar kan gå in på en sajt och hitta varandra anonymt.

- Vi måste få in pengar så att vi kan skicka ner folk till forna Jugoslavien och utbilda människor i hur man använder tjänsten. Det finns många analfabeter och någon måste hjälpa dem att komma i gång. Vi håller på att samla in pengar nu.

Vad är din del i det här?

- Jag är ansiktet som gör att vi kommer med på teve och som ger oss tillgång till de här jätterika människorna som kanske kan vara intresserade av att hjälpa oss med pengar.

Det är ju som din karaktär i "Efter bröllopet"!

- Nej, jag öppnar bara dörrar. Det är de som gör arbetet.

Vad är du själv för klass?

- Jag är från Nørrebro, innan det blev ett modernt bohemkvarter. Mamma var sjuksköterska och pappa var engagerad i facket. Men jag anser mig inte vara särskilt politisk, jag tycker inte att det jag sysslar med nu är politik.

Men du verkar ha ett engagemang som inte är självklart för alla människor?

- De flesta vill göra något, det tror jag faktiskt. Men jag är ganska trött på politik. Det är lättare om någon kommer till dig med konkreta uppgifter och säger "så här är det, kan du göra det här och det här". När man inte själv behöver leta upp det.

- De närmaste tjugo åren måste vi ägna oss åt miljön och åt att rädda den här planeten, och sen kan vi prata politik igen. Det är liksom ingen mening att sitta och prata höftledsoperationer och skit och bajs när något så stort kommer att hända de närmaste 50 åren. En massa människor kommer att dö och det händer ingenting för vi har den jävla demokratin där alla ska vara överens innan vi kan göra något.

De grejerna som behöver göras tror jag inte kommer bli gjorda.

- Man borde rösta på en miljödiktator som får regera i fyra år. Han ska ha obegränsade medel och få pengar varifrån han vill. Han ska fixa det här enda problemet som han har gått till val på, till exempel ändra om bilparken till att drivas av rapsolja. På fyra år ska han göra det här, om han inte lyckas så slår vi ihjäl honom och om han lyckas så är det skitbra. Om han är diktator så kan han ta pengar från alla kassor, han kan ta från höftoperationer, han kan ta lite från skolresor också, och när han har gjort det så kan vi se vad som har gjorts. I stället för att ta fem spänn här och fem spänn här, och en liten avgift här och där - det är ingen mening! Vi ska ha en diktator för miljön och så kan vi ha vanlig politik för allt annat. Det är det enda sättet att göra det här. Jag skulle gärna vara diktator.

Apropå det, vad blir nästa steg i din karriär?

- Det blir min nästa karaktär.

Du har inga önskemål?

- Mitt önskemål från början var att hålla på med film och det gör jag ju. Och än så länge har jag träffat en massa intressanta människor som jag har jobbat med. Jag har inga ambitioner att vara "Tom Cruise-stor". Än så länge har jag lyckats jobba med något som jag tycker är bra. Och om jag tycker det är bra så får jag en karriär. Min nästa karaktär kommer att bli Stravinsky i en fransk film, "Coco och Igor". Han hade en affär med Coco Chanel i 1920- och 1930-talets Paris.

Det är William Friedkin, mannen bakom bland annat "French connection" och "Exorcisten", som regisserar och inspelningarna börjar i Paris i oktober. Coco Chanel spelas av Marina Hands, som är en fransk skådespelerska. Familjen följer med under inspelningen.

- Att jobba på filminspelning är som att köra Tour de France, man kör bara, säger Mads. Man går upp klockan fem, åker och jobbar, kommer hem vid sju, äter och sover. Det är roligare när det är premiär, då går man omkring och tar det lugnt.

Vill du regissera själv?

- Jag har massor med idéer, men det är en helt annan sak att regissera. Som skådespelare jobbar jag mycket tillsammans med regissörerna, det är inte så att de bara säger åt mig vad jag ska göra och så gör jag det. Jag får komma med egna förslag. Så det behovet får jag tillgodosett redan.

Vi lämnar Café Sebastopol för en guidad tur i Mads gamla barndomskvarter i NØrrebro. Han visar huset som han bodde i som liten och var han brukade gömma sig när de äldre killarna jagade honom.

När vi kommer ut på gatan igen cyklar en kille med för stora shorts förbi. Han har precis handlat i kiosken på hörnet och euromynten slinker ur shortsfickan när han trampar i väg. Det klingar i asfalten, Mads ropar på honom men han hör inte. Han har redan hunnit över till andra sidan gatan när vi når cykelbanan. Mads plockar upp mynten. Vilken trevlig kille, tänker jag. Killen tappade runt trettio spänn. Det är nu det avgörs. Vad ska Mads göra med pengarna? Trettio spänn är ändå trettio spänn. Han lägger dem på trottoarkanten, till min stora lättnad. Trevlig kille den där Mads. I alla fall när det är reportrar i närheten.

Är du rik?

- I pengar? Nej, det tycker jag inte. Jag skulle kunna vara mycket rikare om jag hade bott någon annanstans. Allting är relativt. Jag tycker att det går ganska bra, men om jag jämför med skådespelare i andra länder så är det inte så mycket. Om man är stjärna i USA så handlar det om ofattbara summor. Men det går ganska bra om man jämför med dem som kör buss.

Ålder: 41 år. Bor: Köpenhamn.Familj:

Ålder: 41 år.
Bor: Köpenhamn.
Familj: Gift med Hanne. De har en 14-årig dotter och en 10-årig son tillsammans.
Karriär: Slog igen­om i teveserien "Mordkommissionen". I Pusherfilmerna var han en skallig ganster med blygsam IQ. Har även spelat i Susanne Biers filmer "Älskar dig för evigt" och "Efter bröllopet". Internationellt genombrott med Bondrullen "Casino Royale", där han spelade skurken Le Chiffre.
Tidigare yrke: Dansare.
Åt senast till middag: Pasta.
Lyssnade på när jag var 14: Pink Floyd.
Favoritprodukt på Apoteket: Treo.
Senast lästa bok: "The poet" av Michael Connelly.
Senaste biofilm: "An inconvenient truth" av Al Gore.
Skulle aldrig vilja spela: "Bridget Jones dagbok 3".
Dominerande färg hemma: Vitt.
Är bäst på: Spela boll.
Vad gör du om tio år: Skådespelare eller med i landslaget.
Bästa tipset, alla kategorier: Sverige-Danmark 0-3, eller kräv att våra politiker gör något åt den globala uppvärmningen i stället för välfärden, som redan finns.

"Pusher" (1996)"Bleeder" (1999)"Blinkande

"Pusher" (1996)
"Bleeder" (1999)
"Blinkande lyktor" (2000)
"En kort och en lång" (2001)
"Älska mig för evigt" (2002)
"Jag är Dina" (2002)
"Wilbur" (2002)
"Pusher 2" (2004)
"King Arthur" (2004)
"Casino Royale" (2006)
"Efter bröllopet" (2006)

Bild

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.