Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Meryl Streep stöttar kvinnligt manuslabb

Foto: Shizuo Kambayashi

Meryl Streep fortsätter att agera för jämlikhet i filmbranschen. Nu delfinansierar Hollywood-stjärnan ett manuslabb för kvinnor över 40 år.

The Writers Lab som det amerikanska projektet kallas kommer att drivas av NYWIFT (New York Women in Film and Television) och IRIS, en förening för kvinnliga filmskapare. Variety skriver att initiativet presenterades under en paneldiskussion på filmfestivalen i Tribeca i söndags.

Bland mentorerna som ska hjälpa kvinnliga manusförfattare över 40 att ta sig fram inom filmen märks Caroline Kaplan som producerat "Boyhood" och Kirsten Smith som skrivit manus till "Legally blonde".

En studie från 2014 som The Wrap refererar till konstaterar att antalet yrkesverksamma kvinnliga manusförfattare i USA minskar. De tjänar också sämre än sina manliga kolleger.

Meryl Streep, som enligt NYWIFT har lämnat ett betydande bidrag till verksamheten, är en hängiven förespråkare av jämlikhet inom kulturen. Under årets Oscarsgala ställde hon sig upp och applåderade när Patricia Arquettes efterlyste bättre löner för kvinnor.

Snart syns Meryl Streep i rollen som Emmeline Pankhurst i "Suffragette", en film som skildrar kampen för kvinnlig rösträtt i England.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.