Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Michael Nyqvist i nytt kriminaldrama

Michael Nyqvist konstaterar att det finns ett mörker i rollen som Mikael Eklund. ”Jag har ett mörkt stråk i mig själv, så folk ringer mig när de har mörka roller på gång”, säger han.
Michael Nyqvist konstaterar att det finns ett mörker i rollen som Mikael Eklund. ”Jag har ett mörkt stråk i mig själv, så folk ringer mig när de har mörka roller på gång”, säger han. Foto: Christine Olsson/TT

En solig förortsidyll är spelplats för nästa ”Scandinavian noir”. I Kanal 5:s internationella storsatsning ”100 code” försöker det omaka paret Michael Nyqvist och Dominic Monaghan stoppa en seriemördare.

Det är ingen slump att Dominic Monaghan, känd från ”Sagan om ringen” och ”Lost”, just nu vandrar omkring bland villaträdgårdarna i Huddinge.

Eller att manusförfattaren och regissören Bobby Moresco (”Crash” och ”Million dollar baby”) har slagit sina påsar ihop med den svenske producenten Henrik Bastin för att göra en kriminalserie för den svenska, tyska och - förhoppningsvis - amerikanska marknaden.

– Det här är framtiden, världen blir mindre och mindre, konstaterar Bobby Moresco.

Filmer som ”The girl with the dragon tattoo” och tv-serier som ”Brottet” och ”Bron” har öppnat den internationella publikens ögon för det skandinaviska kriminaldramats potential. För att göra serien mer lättillgänglig för resten av världen talas det mycket engelska i ”100 code”, som spelas in i Sverige fram till hösten.

Dominic Monaghan spelar en hetsig kriminalpolis från New York som kommer till Sverige för att hjälpa till att stoppa en seriemördare. Här tvingas han in i ett samarbete med sin raka motsats - en mycket korrekt och samvetsgrann svensk polis, som gestaltas av Michael Nyqvist.

Att para ihop två omaka snutar är ett klassiskt berättartrick, senast genomfört i HBO-succén ”True detective”.

– Kanske är det här den nya ”True detective”, en sorts bror eller syster till den serien, säger Dominic Monaghan förhoppningsfullt.

Hur känns det för Michael Nyqvist att efter roller i ”Mission impossible” och Keanu Reeves-filmen ”John Wick” få spela in en internationell tv-serie på hemmaplan? Han är stolt säger han, men inte förvånad.

– Något hände när vi gjorde ”Millennium”-serien. Folk började komma till oss i stället, vi behövde inte åka utomlands. De upptäckte att vi har fantastiska skådespelare - nu talar jag inte om mig själv – och en gammal tradition av historieberättande på film.

Om rollkaraktärerna kulturkrockar rejält verkar de båda skådespelarna trivas desto bättre ihop. Michael Nyqvist och Dominic Monaghan har umgåtts en del privat under inspelningsperioden och också jämfört ”krigsskador” med varandra. Den brittiske skådespelaren fick sys med 40 stygn efter att ha blivit biten i armen av ett av de vilda djur som han uppsökte i egna BBC-serien ”Wild things” tidigare i år.

– Fast han blev biten av en löjlig ödla, jag har det här. Jag vinner, säger Michael Nyqvist och pekar på ett ärr i pannan, ett minne från ”John Wick” där han skadades i en stuntscen och fick sy 80 stygn i huvudet.

Dominic Monaghan är mest känd

Dominic Monaghan är mest känd för rollerna som Merry i ”Sagan om ringen” och Charlie i ”Lost”. Nu spelar han och Michael Nyqvist in en tv-serie tillsammans i Huddinge. Foto: Pierre Vinet/New Line Cinema/AP

Fakta.”100 code”

Är skriven av Bobby Moresco och baseras på den irländske författaren Ken Bruens roman ”Merrick”.

Är en samproduktion mellan bland andra Fabrik Entertainment (som gjort ”The killing”) och SBS Discovery TV för Kanal 5.

Handlingen kretsar kring unga, blonda flickor som under ett års tid har hittats döda på ett fält. Genom en speciell dispens får den amerikanske polisen Tommy Conley (Monaghan) tillåtelse att samarbeta med Stockholmspolisen för att lösa brotten och paras ihop med Mikael Eklund (Nyqvist).

Sänds i tolv avsnitt någon gång under 2015.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.