Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/michael-shannon-jag-ar-ett-stort-fan-av-empati/

Film

Michael Shannon: ”Jag är ett stort fan av empati”

Michael Shannon som överspionen Martin Kurtz i ”The little drummer girl”
Bild 1 av 2 Michael Shannon som överspionen Martin Kurtz i ”The little drummer girl”
Foto: AMC/Ink Factory
Michael Shannon som överspionen Martin Kurtz i ”The little drummer girl”
Bild 2 av 2 Michael Shannon som överspionen Martin Kurtz i ”The little drummer girl”
Foto: Jonathan Olley/AMC/Ink Factory

London. Michael Shannon briljerar som israelisk spionmästare i hyllade tv-serien ”The little drummer girl”, där han bossar över Alexander Skarsgårds Mossadagent. Inför rollen inspirerades den amerikanska filmstjärnan av författaren Amoz Oz röst. 

Nicholas Wennö
Rätta artikel

När ”The shape of water” utropades till bästa film på årets Oscarsgala följdes Guillermo del Toro av sina skådespelare upp på scenen: Sally Hawkins, Doug Jones, Octavia Spencer, Richard Jenkins och Michael Stuhlbarg... 

Den enda som fattades var en filmstjärna från Kentucky som spelade filmens enda skurk – den sadistiske översten Richard Strickland. Michael Shannon följde glitterpartyt på en liten, ljudlös tv-skärm på ett ölhak i Chicago iförd pösig täckjacka. Oscarsgalan råkade visserligen sammanfalla med sista föreställningen av “Traitor” som Shannon regisserat på A Red Orchid Theatre (som han var med och grundade i övre tonåren). Men på något sätt är det ändå typiskt för Shannon. Han har alltid gått sin egen väg utanför Hollywoods sexfiliga motorvägar. Ofta har han spelat lite galna figurer som stämplats med ”all american madness”-etikett. 

I Park Chan-wooks hyllade Le Carré-filmatisering ”The little drummer girl” (Cmore) gör han ännu en udda rollfigur. Många menar till och med att han stjäl showen från Alexander Skarsgård och Florence Pugh som den israeliska spionmästaren Martin Kurtz i slokande mustasch och murriga 70-talskostymer. 

Som tysk-judisk pojke fick Kurz uppleva hur hela hans familj mördades i Förintelsen. Han började om sitt liv i Israel, deltog i frihetskriget och var med om att bygga upp Mossad från grunden. När prominenta judar i Europa utsätts för dödliga terrorattacker i slutet av 70-talet kallas han in för att leda en sofistikerad operation som handlar om att oskadliggöra ett palestinskt terrornätverk som har mördat judar i Europa. Tvärtemot sina hökar till chefer tror Kurtz inte på urskillningslöst bombkrig – ”vi är kirurger inte slaktare”. 

– Utan att skönmåla Kurtz så är hans sätt att itu med sina ”fiender” ändå rotade i empati. Och jag är ett stort fan av empati – i motsats till antipati, säger Michael Shannon som sitter i en soffa på ett hotellrum i centrala London.  

I Georg Roy Hills filmversion av ”The little drummer girl” från 80-talet spelades Kurtzfiguren av Klaus Kinski – regissören Werner Herzogs favoritskådespelare. Efter att ha jobbat med Michael Shannon i flera filmer har Herzog korat honom till ”sin generations kanske största skådespelare”. 

Själv ligger Michael Shannon lågt.

– Det känns fortfarande inte som om jag har fått nycklarna till skådespelarriket. Jag känner inte att jag har haft något direkt genombrott. Till skillnad från många av mina kollegor är jag inte besatt av mitt jobb, förklarar han lugnt och sänker blicken mot golvet.

Han ger ett blygt, nästan introvert intryck. Som intervjuperson undviker han konsekvent att använda samma karismatiska, genomborrande blåa blick som han har på filmduken. Han svarar korthugget och aningen poetiskt svävande. 

Läs mer: Alexander Skarsgård om ”The little drummer girl” 

Till skillnad från Kurtz är det högst oklart om Michael Shannon har någon sorts masterplan för sin eget liv och karriär. Förutom att hans karaktärer ofta är lite halvgalna så är det svårt att se en tydlig linje. Efter roller i ”Bad boyz II" och ”Pearl Harbor” spelade han obehaglig pojkvän till Eminems mamma i ”8 mile”. Han fick ett genombrott i “Revolutionary Road” som gav honom en Oscarsnominering för bästa manliga biroll. Sedan dess har han bland annat spelat maffiamördaren i ”Ice man”, demonisk fastighetshaj i ”99 homes” och Supermans ärkefiende General Zod. Han är också förknippad med flera av Jeff Nichols filmer, som till exempel "Take shelter” och ”Midnight special”.  

För Shannon var underrättelsebranschen en helt ny värld. Och även om han alltid har sett livet i samma sorts nyanserade gråskalor som John Le Carré så hade han aldrig läst en sida av den brittiska spionkungen. 

– För mig handlade det främst om möjligheten att få jobba med “Regissör Park”. Jag är ett stort fan av hans filmer, säger Shannon om den sydkoreanske filmskaparen som gjort spektakulära filmer som ”Old boy – hämnden”, “The handmaiden” och ”Lady Vengeance”.

– Men under arbetet upptäckte jag att det finns något väldigt romantiskt över hela den världen med sina intriger där gränsen mellan spioneri och skådespeleri är flytande. 

Michael Shannon som överspionen Martin Kurtz i ”The little drummer girl”
Michael Shannon som överspionen Martin Kurtz i ”The little drummer girl” Foto: Jonathan Olley/AMC/Ink Factory

I få andra böcker är temat lika tydligt. Shannons rollfigur pratar till och med om att han jobbar med ”verklighetens teater” när han skapar och regisserar en snillrik föreställning som hans agenter ska utföra. Alexander Skarsgårds Mossadagent får uppdraget att förföra och värva en brittisk aktris med vänstersympatier som ska infiltrera den palestinska terrorgruppen.  

– Det som är romantiskt med Kurtz är att han identifierar sig med konstnärerna. Visst är han en manipulatör av Guds nåde, men jag älskar hans sätt att regissera och skapa “verklighetens teater”. Det är också det jag jobbar med som skådespelare, säger Shannon.  

Ytterst handlar serien om identitet. Kurtz är tyskbördig jude som flydde Europa efter att hans familj utraderades i Förintelsen och byggde upp ett nytt liv som frihetskämpe i efterkrigstidens Israel. Under hela inspelningen hade Shannon en fejkad tatuering med nummer från Auschwitz på ena handleden. 

– Det var en kuslig känsla. Vår sminkös satte på den varje morgon, men vi pratade aldrig om det. Jag tror knappt att den syns i bild, men för mig var det en påminnelse om vem denne man var, säger Shannon och fortsätter.  

– Ärligt talat, så tycker jag att Kurtz är djupt romantisk. Han är en man som övervann en otroligt brutal barndom, deltog i blodiga krig som frihetskämpe, var med och formade Mossad – för att klamra sig fast i hoppet om att han kan ha en positiv effekt på världen. Nu pratar han med sin boss om att inte bomba palestinierna sönder och samman utan att försöka förstå sin fiende, säger Michael Shannon på distinkt sydstatsaccent.  

Inför inspelningen fick Michael Shannon tillgång till en dialektcoach för att få rätt känsla. 

– Coachen gav mig en intervju med författaren Amoz Oz att lyssna på. Jag tyckte att hans röst kändes precis som den Kurtz jag hade föreställt mig. Jag lyssnade på den där intervjun varje dag för att komma i rätt stämning, berättar Shannon. 

Läs mer: Recension av "The little drummer girl”

Michael Shannon delar John Le Carrés komplexa syn på den långa konflikten mellan Israel och Palestina. 

– Jag ser varken onda eller goda i Israel–Palestina-konflikten. De är två delar av samma mynt – två folk som båda har varit förföljda och har rättmätiga anledningar till klagomål. Det svåra jobbet är att få bort dem från myntet, det är myntet som driver dem båda till vansinne, säger Michael Shannon. 

– Alla dessa konflikter är bara sorgliga. I slutänden är vi alla människor. Jag har aldrig förstått varför någon vill skada en annan människa.

Michael Shannon har också gjort sig känd som en av de mest högljudda Trumphatarna och han överträffar gärna sig själv med invektiv över den amerikanske presidenten. I London passar Shannon på att ventilera sin klimatångest. 

– I flera delar av Europa är man väldigt fokuserad på att lösa klimatkrisen, medan Vita huset är totalt ointresserat. Eller, jag vet inte, det är svårt att avläsa en hjärna på någon som inte tycks ha någon hjärna, säger Shannon med adress till president Trump.  

– Om vi struntar i att bry oss sig leder det till avgrunden. Jag har två unga döttrar och tycker inte att man ska behöva oroa sig för att världen ska gå under i den åldern. Jag har insett att jag är måste leva så länge som möjligt för att kunna skydda dem.