Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/mindre-hogerextremism-i-lander-med-stark-public-service/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Mindre högerextremism i länder med stark public service

Ny studie från EBU visar ett samband mellan stark public service och högt valdeltagande.
Ny studie från EBU visar ett samband mellan stark public service och högt valdeltagande.

En ny studie från EBU visar ett samband mellan stark public service och högt valdeltagande och pressfrihet. Den visar också att högerextremismen är lägre i länder med stark public service.

Enligt den nya undersökningen som europeiska tv- och radiounionen (EBU) gjort finns ett samband mellan hur välfinansierad public service i ett land är och till vilken utsträckning medborgare går och röstar och graden av pressfrihet och högerextremistiska åsikter samma land.

I de länder där public service har större marknadsandelar röstar fler och graden av pressfrihet är högre. Studien visar också att färre medborgare har högerextremistiska åsikter i dessa länder.

– Även om studien inte visar orsakssamband visar den att en stark public service möjliggör för radio och tv att producera material av hög kvalité, vilket leder till högre trovärdighet. Då kan public service ha en positiv påverkan på samhället, säger Roberto Suárez Candel, chef för EBU:s undersökningsavdelning, till DN.

Studien har gjorts inom ett projekt där EBU studerar public services påverkan på samhället. Roberto Suárez Candel menar att studien demonstrerar vikten av god public service för ett lands demokrati. Hög trovärdighet för public service menar han också smittar av sig på privata medieaktörer.

– Vi ville visa att public service kan påverka demokratins hälsa och hur det politiska systemet fungerar. Om trovärdigheten för medier höjs genom public service påverkar det även privata medieaktörer positivt.

I Sverige ingår Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion i public service.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.