Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Misshandeln av Oscarsvinnaren i polsk tv ett skräckexempel”

Agata Trzebuchowska i det Oscarsbelönade, polska dramat ”Ida”.
Agata Trzebuchowska i det Oscarsbelönade, polska dramat ”Ida”. Foto: Everett Collection/IBL

När Oscarsbelönade ”Ida” nyligen sändes i polsk public service klipptes textskyltar in som påstod att filmen var historiskt inkorrekt. Polens nya medielagar skrämmer DN:s Nicholas Wennö.

När SVT sände Johan Bergenstråhles ”Baltutlämningen” förra veckan föregicks visningen av ett 12 minuter långt inslag som dömde ut filmen som ”historiskt inkorrekt”. Bakom uttalandena stod två SVT-profiler och en medlem från Svenska Anti-Ärekränkningsligan, en organisation som driver kampanjer mot det som upplevs som attacker på Sveriges rykte. De hävdade bland annat att filmatiseringen av P O Enquists roman framställer den svenska befolkningen under 40-talet på ett negativt sätt. I början av filmen klipptes det även in textskyltar som hävdade att ”Baltutlämningen” inte gav en rättvis bild av Sveriges historia.

OBS! Det jag just har beskrivit har förstås inte hänt. Tack och lov.

Men det är ungefär vad som hände när den polska public service-kanalen TVP2 nyligen visade det Oscarsbelönade mästerverket ”Ida”, i regi av Pawel Pawlikowski. I detta komplexa svartvita road movie ger sig en ung katolsk nunna ut på en livsavgörande resa i 60-talets kommunistiska Polen. Hon upptäcker sitt judiska förflutna efter att ha spårat sin egen personliga historia till ett barnhem under den nazistiska ockupationen. I sändningen hävdade kommentatorer från TVP och en medlem av Polska Anti-Ärekränkningsligan att ”Ida” är ”historiskt inkorrekt” och tecknar en negativ bild av den polska befolkningen. Som grädde på moset påstods vidare att filmen aldrig hade vunnit en Oscar för bästa utländska film utan sitt ”pro-judiska tilltal”. Sändningen följdes av flera inklippta textrutor där det stod att delar av den polska befolkningen inte deltog i förföljelsen av judar, utan snarare hjälpte dem att fly från nazisterna.

Dessvärre kommer detta inte som någon stor överraskning. DN har tidigare rapporterat om de nya polska medielagarna som tillåter myndigheterna att ta kontroll över TVP och andra offentligt ägda medier. Något som bland annat fått EU-parlamentets ordförande Martin Schulz att varna för en ”farlig Putinisering av europeisk politik”.

Under den senaste tiden har allt fler polska konstnärer varit satta under attack. Pawlikowskis ”Ida” har tidigare angripits av både Premiärministern Beata Szydlo och Jaroslaw Kaczynski, ledare för det styrande nationalistpartiet Lag och rättvisa. Nyligen försökte Polens kulturminister stoppa en teaterföreställning i Wroclaw, samtidigt som enskilda parlamentsledamöter använder Twitter för att skrämma konstnärer till tystnad med maffialiknande retorik.

De polska regissörerna har i alla fall inte låtit sig skrämmas - än så länge. ”Ida”-affären har mötts av ett kollektivt ramaskri bland polska regissörer: ”För första gången i den 25 år långa historien av fria medier i Polen så har en film ackompanjerats av en ensidig ideologisk tolkning”, skriver den polska regissörsföreningen i ett skarpt protestbrev.

Nyligen motionerade SD:s Martin Kinnunen om att avskaffa tv-licensen och öka den politiska styrningen av SVT. Med Polen som skräckexempel bör riksdagen snarare grundlagsskydda alla public servicebolag mot allt vad klåfingriga politiker heter.

Det sista vi behöver är att SVT förvandlas till en polsk riksdag.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.