Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Motorsågsmassakerns” regissör död

Tobe Hopper under en filminspelning 1986.
Tobe Hopper under en filminspelning 1986. Foto: Cannon Films/Everett Collection/IBL

Filmregissören Tobe Hooper har avlidit, skriver Variety. Hooper, som ligger bakom flera klassiska rysare gick bort under lördagen i Sherman Oaks i Kalifornien. Han blev 74 år.

Man kan vara ganska säker på att Tobe Hooper inte hade räknat med att förändra filmhistorien när han i början av 70-talet samlade ihop några kolleger och elever på skolan där han arbetade för att göra en film om en kannibalfamilj med motorsåg som köksredskap.

Och till en början gjorde ”Motorsågsmassakern” inte mycket väsen av sig. Men runt 1980 skrämde den upp en generation föräldrar i en global videovåldsdebatt. Inte minst i Sverige där Göran Elwins indignation i "Studio S" har blivit en tv-klassiker.

I lördags kom meddelandet om att Hooper dött, 74 år gammal. Skräckfilmsfansen sörjer honom – men knappast för hans samlade livsverk på ett tjugotal filmer. Trots att den fina "Poltergeist" 1982 finns i hans filmografi går det inte komma ifrån att en del av upphöjelsen skapades av Elwin och alla de andra som förfasade sig.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.