Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Mumin blir ny tv-serie

Snorkfröken, Snusmumriken och de andra Mumintrollen gör snart comeback i tv-rutan.
Snorkfröken, Snusmumriken och de andra Mumintrollen gör snart comeback i tv-rutan. Foto: Rex Features

Produktionsbolaget Filmlance, som ligger bakom tv-succén ”Bron”, ska göra en animerad nyversion av de älskade karaktärerna i Mumindalen.

Snart kan vi få se mer av Snusmumriken, Lilla My och trollen i Mumindalen. En helt ny Muminserie är nämligen på väg.

Det är produktionsbolaget Filmlance, som förutom framgångarna med ”Bron” även har producerat en rad barn och ungdomsfilmer, som kommer att utveckla serien tillsammans med Moomin Characters och dess grundare Sophia Jansson (brorsdotter till Mumintrollens skapare Tove Jansson), skriver Yle. För regi ansvarar den Oscarsbelönade regissören Steve Box som tidigare gjort ”Wallace och Gromit” och ”Flykten från hönsgården”.

I ett pressmeddelande säger Sophia Jansson att hon är säker på att bolaget kommer att göra Mumin till något nytt samtidigt som man ”respekterar Toves ursprungliga berättelser och karaktärer”.

Den nya serien kommer att baseras på de första 13 böckerna och de 73 seriestripparna, som skrevs 1945 och har senare blivit film och tv flera gånger. En av de mer välkända tv-serierna är den japanska versionen ”I Mumindalen” som sändes i Sverige 1991.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.