Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Nätsuccén "Kung Fury" skapar svensk filmhistoria

Kung Fury" parodieras 80-talets otaliga polis och kung fu-filmer.
Kung Fury" parodieras 80-talets otaliga polis och kung fu-filmer. Foto: Laser Unicorns

Efter två års kamp var pengarna slut. I desperation laddade 28-årige David Sandberg upp trailern till regidebuten "Kung Fury" på nätet. 24 timmar senare har han miljoner på kontot och Hollywood i telefonen.

Brevbäraren saktar in bilen och stannar till i det gamla industriområdet utanför Umeå:

– Visst ligger det en verkstad här?

De unga männen på uppfarten ser förvirrade ut.

– Njae, vi gör film här numera, svarar en av dem.

Han låter själv lite osäker. Bredvid honom sipprar rännilar av teaterblod förbi och bildar små röda pölar framför en kopia av Marty McFlys DeLorean från "Tillbaka till framtiden". I dörröppningen bakom honom skymtar en person misstänkt lik Mr Miyagi från "Karate kid".

Brevbäraren ger honom en skeptisk blick. Rullar vidare.

Välkommen till den mest osannolika succén i svensk filmhistoria.

Inuti den gamla verkstaden är det den sista inspelningsdagen. Framför en 15 meter lång green screen står 28-årige David Sandberg och ger regi till Magnus Garneij, en av Sveriges främsta Wushu-utövare, medan denne hoppsparkar sig fram genom lokalen.

Shaolintemplet, fienderna och bergskedjorna kommer att datoranimeras in senare, innan den 30 minuter långa filmen har premiär vid årsskiftet.

På tre års tid har den 80-talsinfluerade actionkomedin "Kung Fury" växt från ett hobbyprojekt till en internationell sensation med miljonbudget. De senaste veckorna har Sandberg uppvaktats av flera stora välkända amerikanska filmbolag, och haft möten med både Elijah Wood och Seth Rogen. Regissören skakar på huvudet.

– Det känns fortfarande overkligt. Nu flyger det in folk från hela världen för att hjälpa till med filmen, säger David Sandberg.

Tre år tidigare sa David Sandberg upp sig från sitt reklamjobb för att att skapa en b-filmsparodi med sig själv i huvudrollen.

Till en början ser det lovande ut: Sandberg får bidrag från Film i Västerbotten och hjälp från barndomsvänner - men efter bara ett år börjar pengarna sina.

- Jag blev tvungen att sälja mina prylar och flytta in till morsan, säger Sandberg.

Kring jul, i ett sista försök att rädda projektet, laddar Sandberg upp en trailer på Kickstarter, en sajt för gräsrotsfinansiering där användarna kan donera pengar till lovande projekt.

Trailern i fråga kan bäst beskrivas som ett populärkulturellt 80-talsfyrverkeri: Kung fu-slagsmål, snutfilmer, nazister och hackers susar förbi i berättelsen om en polis som reser tillbaka i tiden för att döda Hitler, aka "Kung Fürher".

Den skruvade internethumorn gör succé: på 24 timmar samlar projektet ihop 1,4 miljoner kronor.

– Det var helt bisarrt. Jag kunde inte sova på en vecka av adrenalinkicken. När Hollywood började ringa fick jag panik, säger David Sandberg.

I dag har "Kung Fury" samlat in 4,3 miljoner kronor. Det gör filmen till den mest framgångsrika gräsrotsfinansieringen i Sverige genom tiderna, och ett exempel på hur systemet börjat slå igenom inom kultursektorn.

Succén har lett till ett samarbete med ett produktionsbolag i Hollywood. Detaljerna är hemliga, men tanken är att "Kung Fury" ska bli långfilm i framtiden.

Åter i verkstaden står 63-årige Mikki Choong, som spelar Kung Furys mästare, och övar tai chi.

Runt omkring honom tittar en grupp 30-åriga män hänfört på. De är några av det 30-tal personer som betalat för en statistroll i filmen, och flugit in från hela världen. När de får höra att det står en äkta DeLorean parkerad utanför störtar de ut på uppfarten.

– När vi såg trailern kände alla samma sak: Herregud, vi måste bli en del av detta! Jag var arbetslös just då, men ville ta en chans i livet, säger 32-årige Kris Hiew från San Diego i USA.

Gräsrotsfinansiering har öppnat dörrarna för smalare målgrupper, som gärna betalar för skräddarsydd populärkultur. Något som även underhållningsindustrin snappat upp i och med "Kung Fury": I nuläget har Sandberg erbjudanden om att göra tv-spel, kläder och serietidningar baserade på filmen.

– Vi är mest nördar som rest hit, men vi har blivit som en familj. Att en svensk kille gör en 80-talsfilm om en kung fu-polis är enormt viktigt. Åtminstone för oss, säger Kris Hiew, och poserar lyckligt framför bilen medan vännerna fotograferar.

Inifrån verkstaden hörs plötsligt applåder. "Kung Furys" sista scen är inspelad.

Fem andra insamlingssuccér

1. Neil Young – 42 miljoner kronor
Neil Young ledsnade på den dåliga ljudkvalitén i den nya tidens musiktjänster, och föreslog en bärbar musikspelare med högsta tänkbara ljudkvalitet. Ponoplayer blev verklighet i april, efter att 18.220 personer bidragit till projektet.
2. Zach Braff – 21 miljoner kronor
"Scrubs"-stjärnan Zach Braffs karriär hamnade i träda efter filmen "Garden state". I ett försök till en comeback sökte han pengar från fansen till en egen långfilm. "Wish I was here" lockade 46.520 finansiärer, och hade premiär på Sundance Film Festival i våras.
3. Veronica Mars – 39 miljoner kronor
Regissören Rob Thomas försök att göra en ny film baserad på hjältinnan Veronica Mars blev en succé när han vände sig till fansen. 91 585 personer bidrog till projektet och våren 2014 kom filmen med Kristen Bell i huvudrollen.
4. Johan Norberg – 205 423 kronor
Svenske författaren och debattören Johan Norberg sökte pengar för att skriva en bok om just gräsrotsfinansiering. 421 personer bidrog, insamlingen nådde dubbelt så mycket som Norberg hoppats på och boken "Live and let die" kommer nu att bli verklighet
5. Potatissallad – 381 000 kronor
Amerikanen Zack "Danger" Brown ville göra lite potatissallad och sökte pengar på skämt. Det gick bra. Väldigt bra.

Källor: Kickstarter och Funded By me.

Finansieringsmodell för framtiden?

Gräsrotsfinansiering slog igenom stort under 2000-talet, till att börja med främst för teknikprodukter och tv-spel. Men det senaste året har sajter som Kickstarter, Indiegogo och svenska Funded By Me fått allt större betydelse inom kultursektorn. Spike Lee och Zach Braff är två exempel på regissörer som använt systemet. Författaren Johan Norberg, som skriver en bok om fenomenet, kallar det för "en frihetlig revolution". Han får medhåll av regissören David Sandberg:
– Det tror absolut. Makten över vad som ska produceras flyttas till folket. För mig innebar det full kreativ kontroll, efter att ha träffat filmskapare i Hollywood insåg jag att det är en av de största grejerna som regissörer kämpar med i dag, säger Sandberg.
Totalt bidrog 17.713 personer med sammanlagt 4,3 miljoner kronor till hans film "Kung Fury". Trailern har i dag visats över sju miljoner gånger på YouTube.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.