Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Netflix 50 bästa filmer enligt DN:s filmredaktör

Filmsajterna flödar över av titlar. Men hur ska man välja, och varför? Vi börjar med en titt på sajten Netflix utbud. DN:s filmredaktör Helena Lindblad guidar till 50 sevärda filmer för olika tillfällen.

Ny lista! Klicka här för en lista över femtio färska filmfynd på Netflix.

 

När du bara vill...

... bli grymt underhållen:

”Argo”, regi: Ben Affleck (2013)
Rapp och svart humoristisk thriller om gisslandramat på den amerikanska ambassaden i det revolutionära Teheran 1979 och den påföljande, Hollywood-inspirerade räddningsaktionen.

”Taken”, regi: Pierre Morel (2008)
Den irländske eleganten Liam Neeson har fått en andra karriär som grånad men knappast uträknad actionhjälte. Här gör han en pensionerad agent som tvingas ut i strid igen när dottern kidnappas av människohandlare i Paris.

”No country for old men”, regi: bröderna Coen (2007)
Originell, ökenhet och smågalen knarksmugglarthriller. Lysande filmatisering av Cormac McCarthys hårdkokta roman. Javier Bardem är tidernas skurk i rollen som yrkesmördare och fullblodspsykopat i pottklippt tantfrisyr.

”Reservoir dogs”, regi: Quentin Tarantino (1992)
Nittiotalets mest banbrytande debut. Briljant, hårdkokt och snacksaligt om ett kostymklätt gäng gangsters som iscensätter en diamantkupp med högst blodiga konsekvenser.

”Maffiabröder”, regi: Martin Scorsese (1990)
En av gangsterkännaren och veteranen Scorseses mäktigaste filmer: en ung småbov hamnar i lag med maffian och blir involverad i ett stort rån som kulminerar i orgie av våld och död.

...känna en fläkt från den litterära världen

”Midnatt i Paris”, regi: Woody Allen (2011)
Ernest Hemingway, F Scott Fitzgerald och Gertrude Stein med flera går igen när en ung amerikansk författare med skrivkramp lyckas göra en inspirerande tidsresa tillbaka till det jazziga 1920-talet i Paris.

”Timmarna”, regi: Stephen Daldry (2002)
Virginia Woolfs roman ”Mrs Dalloway” står i centrum för en färgstark och gripande filmatisering av Michael Cunninghams fina roman. Flott rollista med Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore i centrum.

”Mr Ripley, en man med många talanger”, regi: Anthony Minghella (1999)
Stilfull, cool och kändisspäckad tolkning av Patricia Highsmiths kameleontiske antihjälte. Matt Damon möter Cate Blanchett och Gwyneth Paltrow liksom den nyligen bortgångne Philip Seymour Hoffman.

”Himmel över Berlin”, regi: Wim Wenders (1987)
Romantiskt och högstämt om två änglar som vandrar runt i den då delade staden Berlin. Författare Peter Handke var med och skrev manus inspirerad av Rainer Maria Rilkes dikter.

”Amorosa”, regi: Mai Zetterling (1986)
Netflix är inte särskilt svenskvänligt, men roligt att hitta den här mångfacetterade och fascinerande filmiska biografin över den kontroversiella författaren Agnes von Krusenstjerna, spelad av Stina Ekblad.

...odla din frankofili

”Jag har älskat dig så länge”, regi: Philippe Claudel (2008)
Starkt drama om systerskap i nöd och lust. Elsa Zylberstein spelar en småbarnsmamma som får hem sin storasyster (Kristin Scott Thomas) efter att hon avtjänat en 15 år långt fängelsestraff.
 
”Berätta inte för någon”, regi: Guillaume Canet (2006)
Snygg och lagom komplicerad thriller om en olycksalig läkare som blir misstänkt för mordet på sin egen hustru. Någon vill sätta dit honom, vem varför?

”Priceless”, regi: Pierre Salvadori (2006)
Audrey Tautous lycksökerska dammsuger Rivieran efter gamla gubbar som kan finansiera hennes designergarderob. Den unge kyparen Jean gör ett tappert försök att värma hennes kalla hjärta. En komedi med svärta och finansiell ångest i botten men med en modepotential som heter duga.

”Mitt hjärtas förlorade slag”, regi: Jacques Audiard (2005)
Känsligt familjedrama om en ung man som slits mellan faderns gangsterverksamhet i Paris och drömmar om en pianistkarriär. Stjärnskottet Romain Duris gör huvudrollen med nerv och närvaro.

”Vargarnas pakt”, regi: Christophe Gans (2001)
Mystifikt och blodigt kostymdrama i 1700-talskläder. En ung ädling skickas ut på landet för att undersöka en serie konstiga mord i en trakt där det enligt sägen finns en mytisk best. Med Vincent Cassel och Monica Bellucci.

…förlora dig i ett färgstarkt episkt drama

”There will be blood”, regi: Paul Thomas Anderson (2007)
Storslaget och tungt drama med magnifika proportioner som spänner över en livstid. Daniel Day-Lewis gör den olycksalige oljemagnaten Daniel Plainview som vinner allt, utom kärleken.

”Hero”, regi: Zhang Yimou (2002)
Episkt kinesiskt kostymdrama packat med action, asiatisk stridskonst på hög nivå och laddad kärlekstriangel mellan två krigare.

”Den engelske patienten”, regi: Anthony Minghella (1997)
Tjusigt kärleksdrama med andra världskriget som fond. Mångfaldigt oscarsbelönad historia som kretsar kring omöjlig kärlek, en förödande brännskada ochslumpens grymhet. Filmen gav Ralph Fiennes en högromantisk aura som fortfarande hänger med.

”Nyckeln till frihet”, regi: Frank Darabont (1994)
Storslagen och djupt humanistiskt fängelsedrama där Tim Robbins excellerar som livstidsdömd fånge med Morgan Freeman som värdigt fårad medfånge.

”Lawrence of Arabia”, regi: David Lean (1962)
Mäktigt epos om den mystiske äventyraren T E Lawrence. Blandningen av öken, kameler, beduinmode, khakishorts och en identitetskrisande Peter O'Toole är beroendeframkallande.

…känna romantiska vårkänslor spira

”The artist”, regi: Michel Hazanavicius (2011)
Stumfilmsromantik i svartvitt som utspelar sig under den berömda brytningstiden mellan tyst och talad filmkonst i Hollywood. Prisad och hyllad på alla håll och kanter.

”Eternal sunshine of the spotless mind”, regi: Michel Gondry (2005)
Svindlande vacker, underfundig och cerebral kärlekshistoria som kretsar kring minnets makt med Kate Winslet och Jim Carrey i huvudrollerna.

”Lost in translation”, regi: Sofia Coppola (2003)
Förtrollande stämningsfilm där Billy Murrays desillusionerade skådespelare checkar in på Park Hyatt i Tokyo där han möter Scarlett Johansons nygifta men livskrisande fotografhustru. Två ensamma människor, så mycket längtan…

”När Harry träffade Sally”, regi: Rob Reiner (1989)
Klassisk romantisk komedi efter manus av den briljanta Nora Ephron. Billy Crystal och Meg Ryan spelar vännerna som efter mycket om och men blir kära.

”An education”, regi: Lone Scherfig (2009)
Atmosfärrik filmatisering av den omtalade The Observer-journalisten Lynn Barbers memoarer. 16-åriga skolflickan Jenny (Carey Mulligan) förförs av en dubbelt så gammal sol-och-vårare med kashmirrock, sportbil och lyxcigarretter. Ett litet vykort från oskuldens tid - strax innan popkulturens atombomb slog ner i 60-talets London.

…skratta

”The trip”, regi: Michael Winterbottom (2010)
Bitterljuv, tragikomisk och extremt underhållande skendokumentär där Steve Coogan och Rob Brydon skickas ut för att testa stjärnrestauranger i norra England.

”In the loop”, regi: Armando Iannucci (2009 )
Sylvass och skrattframkallande satir om pr-kriget mellan duvor och hökar under förspelet till Irakkriget. Peter Capaldi är lysande som den kroniskt svärande politiska pr-psykopaten och spindoktorn Malcolm Tucker.

”Tropic thunder”, regi: Ben Stiller (2008)
Komiskt, metafilmiskt, stjärnspäckat lustmord på Vietnamkrigsfilmen som genre. Smaklöshet och barnslig splatter i oväntad kombination med subtil humor och djup självironi.

”2 dagar i Paris”, regi: Julie Delpy (2007)
Galet rolig och gränslös underhållning om den gamla kulturkrocken mellan fransmän och amerikaner. En fransk fotograf (Delpy) tar med sig sin amerikanske pojkvän hem till Paris Möten med hennes frispråkiga föräldrar och gamla killar gör inte förhållandet gott.

”The life aquatic with Steve Zissou”, regi: Wes Anderson (2004)
Excentriskt och havsdoftande om en Jacques Cousteau-liknande undervattensforskare som är på dekis, samtidigt som en ung man dyker upp och påstår sig vara hans son. Bowie-låtar på portugisiska, fantastiska kulörer och många roliga situationer.

…känna kalla kårar

”Eden lake”, regi: James Watkins (2009)
Brittiskt och otäckt realistiskt när ett ungt, medelklassigt kärlekspar hamnar i närkontakt med ett brutalt gäng amoraliska kids. Gammaldags panik när klass möter klass.

”Battle royale”, regi: Kinji Fukusaku (2000)
Japansk skräckis som var först ut med att lansera moderna, televiserade gladiatorspel där ungdomar tvingas ta livet av varandra på bästa sändningstid.

”The Blair witch project”, regi: Eduardo Sánchez (1999)
Stilbildande, metafilmisk ”gör-det-själv”-rysare om ett tre filmstudenter som ger sig in i Marylands djupa skogar för att göra en dokumentär om den mytiska ”The Blair Witch”.

”När lammen tystnar”, regi: Jonathan Demme (1991)
Den enda Hannibal-filmen du behöver. Jodie Fosters unga CIA-agent får till uppgift att etablera kontakt med den fängslade psykiatern och kannibalen Hannibal Lecter för att få hjälp att lösa nya mord. Anthony Hopkins gör sitt livs roll.

”The shining”, regi: Stanley Kubrick (1980)
Jack Nicholsons författare med skrivkramp tar med sig familjen för att vakta ett öde lyxhotell över vintern. Sonen börjar se syner från hotellets blodiga historia – och det är bara början på ett gastkramande drama.

…veta något om den verkliga världen:

”The square”, regi: Jehane Noujaim (2012)
Rykande aktuell och närgången skildring av den egyptiska revolutionen genom några olika individer vars öden strålar samman kring Tahrir-torget i Kairo.

”The cove”, regi: (2009)
Rafflande delfinräddarfilm som vann Oscar för bästa dokumentär. Skildrar den ljusskygga, blodiga delfinslakten i den numera världskända japanska viken vid Taiji.

”The september issue”, regi: R J Cutler (2009)
Vad händer bakom kulisserna på amerikanska Vogue, och är tidningens legendariska chefredaktör Anna Wintour verkligen sig själv bakom sina solglasögon? Spännande inblick i arbetet på det inflytelserika modemagasinet.

”Burma VJ”, regi: Anders Östergaard (2008)
Cool rakt-på-sak-dokumentär inifrån det aktuella Burma. Sammanställd med hjälp av utsmugglade bilder från det stora munkupproret 2007 där världen äntligen fick se mer av landets kamp mot demokrati.

”Super size me”, regi: Morgan Spurlock (2004)
Omtumlande och underhållande om snabbmatsindustrin, läs: hamburgerkedjorna och hur den påverkar såväl folkhälsan som samhällsekonomin.

…titta hela familjen:

”Kalle och chokladfabriken”, regi: Tim Burton (2005)
Den excentriske Willy Wonka bjuder in fem barn på en drömsk rundtur i sin hemliga sötsaksfabrik där de kortväxta oompa-loompierna sjunger och har konstsimsuppvisningar i flytande choklad. Lustfylld nytolkning av Roald Dahls barnboksklassiker.

”Kung fu panda”, regi: Mark Osborn (2008)
Charmfullt tecknat om en adopterad pandapojke som får hjälp att finna sig själv med kampsport. Han är, hur knasigt det än låter, förutbestämd att bli en Drakkrigare och fajtas mot en ond snöleopard.

”Järnjätten”, regi: Brad Bird (1999)
Spännande och originell tecknad film som kretsar kring en pojke som blir vän med utomjordisk robotvarelse, samtidigt som den driver underfundigt med femtiotalets paranoia.

”Be kind rewind”, regi: Michel Gondry (2008)
Filmnördigt och gulligt om två videobutiksbiträden som råkar avmagnetisera alla vhs-kassetter och måste dölja sin fadäs genom att ”swede” (”svenska”) filmer, det vill säga spela in dem igen med hjälp av pappkartonger, tejp, folie och mycket fantasi.

”The curse of the jade scorpion”, regi: Woody Allen (2001)
Barnsligt festligt och 40-talsnostalgiskt om en försäkringsagent (Allen själv förstås) som hamnar i klorna på en kriminell nattklubbshypnotisör.

…känna undergångsstämning:

”The road”, regi: John Hillcoat (2009)
Mardrömslikt om en far (Viggo Mortensen) som trampar runt i ett postapokalyptiskt helvete tillsammans med sin lille son. De har bara en kula kvar i pistolen - och de andra överlevarna är hungriga.

”Världarnas krig”, regi: Steven Spielberg (2005)
Frånskild ”dålig pappa” (Tom Cruise) får axla fadersrollen när han och hans två barn hamnar mitt i katastrofal alienattack från högteknologiska varelser som bidat sin tid under marken. Oväntat engagerande, samtida version av HG Wells klassiska science-fictionberättelse.

”Undergången”, regi: Oliver Hirshbiegel (2004)
Bra film som kommit lite i skymundan av alla satiriska Youtube-klipp. Bruno Ganz är fruktansvärt bra som den alltmer desperate Adolf Hitler i bunkern den sista tiden innan drömmen och det Tredje riket går om intet

”Armageddon”, regi: Michael Bay (1998)
Actionladdad ”vi-måste-rädda-planeten-från-undergången”-story med Bruce Willis i rollen som råbarkad oljeborrarfrälsare. Många roliga rollfigurer och stjärnspäckad skådislista: Ben Affleck, Liv Tyler, Steve Buscemi, Peter Stormare. Owen Wilson med flera.

”Dr Strangelove”, regi: Stanley Kubrick (1964)
Briljant, supersvart kallakrigetsatir signerad mästerregissören Stanley Kubrick. Peter Sellers multipla rollporträtt, än som amerikansk president, än som bindgalen bombforskare är rent mästerliga.

... se film bortom allfartsvägarna:

”Förbjuden kärlek”, regi: Maryam Keshavarz (2011)
Färgstarkt och feministisk inblick i Teherans hemliga subkulturer.

”Sin nombre”, regi: Cary Fukunaga (2009)
Intensiv debutfilm och ett engagerande flyktingdrama som utspelar sig I det våldsamma gränslandet mellan Mexico och USA.

”Honung”, regi: Semih Kaplanoglu (2010)
En av Turkiets mest spännande regissörer berättar om en liten pojke som går på jakt efter sin försvunne far som jobbar med att samla vildhonung. Naturlyriskt poem som får en att längta till de djupa anatoliska skogarna.

”Johnny Mad Dog”, regi: Jean-Stéphane Sauvaire (2008)
Inbördeskrigets Liberia i början av 2000-talet. En nedstigning i barnsoldaternas helvete. Utspökade i änglavingar, brudklänningar och pälsmössor drar barnen omkring om skjuter, rånat och våldtar på de vuxnas begäran. Rollerna görs av före detta barnsoldater.

”Paradise now”, regi: Hanu Abu-Assad (2005)
Oscarsnominerat, laddat palestinskt drama om två unga självmordsbombare som är på väg mot Tel Aviv med bomber, som de inte själva kan kontrollera, surrade kring kroppen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.