Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Netflix försvårar ”fulströmning”

Strömningsjätten Netflix siktar på att expandera sin marknad till runt 190 länder.
Strömningsjätten Netflix siktar på att expandera sin marknad till runt 190 länder. Foto: All Over Press

Nu blir det svårare att ”lura” Netflix och komma åt utbudet i andra länder.
Nättjänsten skärper sin policy och inskränker användarnas möjlighet att se filmer och tv-serier som är tillgängliga i andra länder än där de bor.

Den som försöker titta på andra länders Netflix-utbud via en proxyserver eller VPN-tunnel framöver kommer stöta på problem. Trots att Netflix så sent som i förra veckan nekade till att de skulle skärpa sin policy och förhindra användningen av VPN, som tillåter användare att kringgå restriktioner som finns i det egna landets utbud, har de nu ändrat taktik, rapporterar BBC.

Netflix-chefen David Fullagar skriver i ett blogginlägg på Netflix att ”vi har en lång väg att gå innan vi kan erbjuda samma filmer och tv-serier överallt” och att företaget fram till dess tänker ”respektera licensavtalen utifrån geografiska gränser.”

Exakt hur de kommer att göra det framgår inte.

Strömningsjätten Netflix siktar på att expandera sin marknad till runt 190 länder, vilket Daniel Åberg, frilansjournalist och skribent på sajten Tvdags, tror sätter en viss press på företaget att hålla sig väl med film- och tv-bolagen.

– Det är lite hönan och ägget. För att göra sin egen tjänst mer attraktiv har Netflix börjat skapa egna tv-serier och filmer, vilket gör dem till ett hot mot de andra bolagen. De blir då i sin tur restriktiva med att ge ifrån sig rättigheter till Netflix. Så det här kanske är en del av spelet, ett sätt att visa lite god vilja, säger Daniel Åberg.

Han tror att majoriteten av Netflix användare inte kommer att påverkas av de nya påbuden, men att slaget om tittarsiffror och vinstmarginaler är långt ifrån över.

– Det här är ju en evig katt- och råttalek, och täpper de till på det här sättet kommer det snart dyka upp ett annat sätt, så jag tror inte att det här är sista kapitlet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.