Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/nicholas-wenno-vantat-att-grans-far-flest-guldbagge-nomineringar/

Film

Nicholas Wennö: Väntat att ”Gräns” får flest Guldbagge-nomineringar

Från Ali Abbasis film ”Gräns”.
Från Ali Abbasis film ”Gräns”. Foto: Triart

Som väntat tar Cannes-prisade “Gräns” täten inför årets dans kring Guldbaggen. 

Nicholas Wennö
Rätta artikel

Ali Abbasis strålande originella trolldrama samlar på sig hela 9 nomineringar, följda av Pernille Fischer Christensens finstämda Astrid Lindgren-biografi ”Unga Astrid” och Peter Grönlunds drabbande socialrealistiska far-och-son-uppgörelse ”Goliat” med 6 nomineringar vardera. Ett helt logiskt resultat – det är precis samma trio filmer som hamnade i topp när DN listade fjolårets bästa svenska filmer. 

Läs mer: DN listar 2018 års bästa svenska filmer 

Naturligt nog är alla tre nominerade i stjärnkategorin ”bästa film” – tillsammans med ett litet utropstecken och ett stort frågetecken. Utropstecknet är Hogir Hirori och Shinwar Kamals minröjardokumentär ”The deminer” som har nominerats till bästa film och bästa dokumentär. 

Årets stora skräll i slaget om bästa film är nomineringen till den actionladdade apokalyptiska katastroffilmen “Den blomstertid nu kommer” som skapats av filmkollektivet Crazy Pictures. Det är en film som visserligen imponerar med sina smarta specialeffekter men som har alltför många pekorala dramascener för att på allvar kunna konkurrera med fjolårets toppfilmer. I stället hade det varit betydligt mer passande att Gabriela Pichlers ”Amatörer” eller Jesper Ganslandts ”Jimmie” hade funnits med i toppstriden. 

Eva Melander lär ta hem baggen för bästa kvinnliga huvudroll för sitt imponerande spel och förvandlingsnummer i ”Gräns”, men får konkurrens av Alba August som den unga Astrid Lindgren. Extra roligt att den excentriska 70-plussaren Leonore Ekstrand nomineras för sin underbart aparta roll i förbisedda ”Toppen av ingenting” där också duon Måns Månsson och Axel Petersén välförtjänt nominerats för bästa regi.

Mikael Persbrandts tårtgeneral får ursäkta, men i herrklassen borde baggen gå till den sensationella amatörskådespelaren Joakim Sällquist som gör en enastående fadersfigur i starka ”Goliat” där även Sebastian Ljungblad nominerats för rollen som son. 

”The deminer”, ”Flotten” och ”Rekonstruktion Utøya” är tre utmärkta val i dokumentärklassen, men det känns ändå lite löjeväckande att Jane Magnussons EFA-belönade biografi ”Ingmar Bergman – ett år, ett liv” inte fanns med i startfältet. 

Helena Lindblad: Gränslös erotik i trollskogen – högsta betyg till ”Gräns” 

Lisa Magnusson: Kanske har trollen en gång levat mitt ibland oss