Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Nya intriger i "Downton Abbey"

Nu gör greven och grevinnan av Grantham comeback. På lördag är megasuccén "Downton Abbey" tillbaka i SVT. I åtta nya avsnitt får vi följa intrigerna på det magnifika slottet ute på den engelska landsbygden.

Det som i tv-serien är Downton Abbey heter i verkligheten Highclere Castle och ligger ungefär en och halv timmes tågresa västerut från London.

Slottet får stå för alla exteriörer och även många av interiörerna när det gäller herrskapets rum. Tjänstefolkets utrymmen en trappa ner har byggts upp i Ealing Studios. Utrymmet en trappa ner i Highclere Castle är alldeles för moderniserat för att det ska gå att använda i serien.

Den första omgången av "Downton Abbey" blev en av brittisk tv:s största internationella succéer på flera decennier.

Skaparen och manusförfattaren Julian Fellowes hade redan tidigt talat om en fortsättning. Nu kommer den, och det kommer även att göras en tredje säsong.

När förra omgången slutade hade första världskriget precis brutit ut. När vi nu åter kommer till Downton Abbey är det 1916 och slottet har delvis blivit konvalescenthem för sårade officerare.

Elizabeth McGovern spelar Cora, den amerikanska hustrun till greven av Grantham. McGovern har bott i London sedan 1992.

– Trots att jag bott här så länge var det lite skrämmande först. Jag var rädd att jag inte skulle hitta den rätta tonen. Julians prosa är så oerhört brittisk, alla repliker kändes så oerhört brittiska.

Att serien blivit en stor publikframgång även i USA förvånar henne.

– Det trodde jag aldrig att den skulle bli, men uppenbarligen har den något som slog an en sträng där. Jag förstår inte vad det är, men det är en serie som det är kul att se. Den är som en såpopera i överklassen.

Elizabeth McGovern älskar jobbet med "Downton Abbey", och säger att det enda hon klagar över är att hon, liksom alla andra skådespelerskor i överklassrollerna, måste använda korsett.

– Det är intressant att se hur dåtidens kvinnor tvingades göra sig själva till krymplingar. Man kan inte röra sig, man kan inte böja sig, man kan inte äta. Och det gör att man kan inte tala på samma sätt som utan korsett.

Fakta/Elizabeth McGovern

• Ålder: 50.

• Bor: London.

• Bakgrund: Slog igenom redan i tonåren i filmer som "En familj som alla andra" och "Ragtime", för vilken hon Oscarsnominerades.

• Medverkade även i "Once upon a time in America" och "She's having a baby".

• Efter flytten till London 1992 har hon jobbat med teater och tv.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.