Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Nycander gör film om Astrid Lindgren

I höstas kom filmen om Olof Palme. Nu följer Maud Nycander upp succén med en dokumentär om en annan av Sveriges mest kända personer - Astrid Lindgren.

Den starka dokumentärfilmstrenden fortsätter. Nu med en kvinna som i princip alla svenskar har en relation till, Astrid Lindgren.

Maud Nycander, som tillsammans med Kristina Lindström gjorde en av förra årets mest uppmärksammade dokumentärer, ”Palme”, påbörjade researcharbetet kring den kända barnboksförfattaren i slutet av förra året.

Hon beskriver Astrid Lindgren som en del av vår gemensamma referensram. Som filmskapare är Maud Nycander mest intresserad av de existentiella frågorna.

– Astrid Lindgren var väldigt mån om sin privata svär, jag hoppas kunna beskriva henne som en komplex människa och hitta några av nycklarna till hur hon blev den hon var. Det finns ett vemod runt henne och en skarp blick som jag vill närma mig. Men framförallt vill jag berätta om den hon var och hur hennes berättelser växte fram, säger Maud Nycander till TT Spektra.

Tanken är att det ska bli biopremiär julen 2014 och eventuellt också en tv-version. Saltkråkan, som förvaltar alla Astrid Lindgrens film-teater- och bokrättigheter och ägs av hennes efterlevande kommer att ställa upp med material.

– Ännu är det för tidigt att säga så mycket om innehållet. Men det känns väldigt spännande att det inte har gjorts något liknande om Astrid Lindgren i den här dimensionen och Maud Nycander är verkligen rätt person för detta, säger Francy Suntinger, producent på filmbolaget Filmlance.

Maud Nycander har tidigare även gjort den Guldbaggebelönade dokumentären ”Nunnan” som också vann Prix Italia 2007.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.