Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Nytt samarbete sluter Cirkeln

Benny Anderssons nya filmbolag ska göra ”Cirkeln” med regissören Levan Akin, Ludvig Andersson från filmbolaget, producenten Cecilia Norman och författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.
Benny Anderssons nya filmbolag ska göra ”Cirkeln” med regissören Levan Akin, Ludvig Andersson från filmbolaget, producenten Cecilia Norman och författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Foto: Roger Turesson

Efter många turer blir den hyllade ungdomsromanen ”Cirkeln” till slut film – tack vare Benny Andersson. Abba-legenden startar filmbolag tillsammans med sonen Ludvig, och häxdramat blir deras första projekt.

När DN träffar författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, regissören Levan Akin och producenterna Cecilia Norman Mardell, Benny Andersson och Ludvig Andersson har de sista papperen just skrivits på och det är till slut helt klart att romanen ”Cirkeln” blir film.

– Vi är otroligt glada att det har löst sig och att vi kan börja arbeta. Och att få en chans att jobba med Benny och Ludvig … Man får nypa sig lite i armen, säger Sara Bergmark Elfgren.

– Jag vill lägga mig i en saltvattenstank och flyta i en vecka och smälta det här. Det går inte ens att säga att det är en dröm som blivit sann, för vem kunde ana att en sådan här öppning skulle dyka upp, säger Mats Strandberg.

Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens bokserie Engelsfors­trilogin är en stor succé som sålts till ett 20-tal länder. Våren 2011 köpte Filmlance rättigheterna till hela trilogin, regissören Levan Akin anlitades och man påbörjade castingen inför filminspelningarna. Men i början av 2012 meddelade författarna att de inte längre stöttade projektet: ”Vi känner ett alldeles för stort ansvar gentemot våra läsare och den värld vi har skapat för att kunna stå bakom den här produktionen”, skrev författarna i ett blogginlägg. Sedan dess har filmen legat på is. Men nu har Benny Anderssons och sonen Ludvigs nya bolag RMV Film köpt rättigheterna av Filmlance och filmen blir av.

Ludvig Andersson läste ”Cirkeln” för två år sedan och blev förtjust. Och när han fick veta att filmplanerna gått i stå ringde han sin pappa.

– Jag stod på en flygplats när Ludvig ringde och frågade om jag hade läst ”Cirkeln”. Jag hade precis gått förbi en bokaffär där den låg i skyltfönstret, så jag köpte och läste den, säger Benny Andersson.

Därefter kontaktade de Filmlance och nådde en överenskommelse om att ta över projektet. Planerna på att starta ett filmbolag väcktes efter att Benny Andersson var inblandad i ”Mamma mia” och fick blodad tand. Än så länge är ”Cirkeln” den enda planerade filmen, men tanken är att det ska bli fler så småningom. RMV Film har rättigheterna till hela Engelsforstrilogin men huruvida alla delarna ska filmatiseras är ännu inte bestämt.

Varför är er första film en ungdomsroman om häxor?

– Varför inte? Vad skulle det annars vara? Jag tycker att det är fantastiskt bra att det handlar om unga kvinnor och deras strävan efter att lösa problem tillsammans, det är intressant. Och bra att det inte är fem grabbar, säger Benny Andersson.

Hur ska filmen finansieras?

– Där har vi en stor fördel. Vi behöver inte jaga pengar lika hårt som normalt. Om vi bara får ett manus så kan vi tuta och köra.

Vad blir budgeten?

– Lite högre än för en vanlig svensk film. Men inte mycket hög­re, säger Benny Andersson.

Regissören Levan Akin har ambitionen att göra en film som skiljer sig från andra i genren och som har ett eget uttryck.

– Med den här berättelsen behöver vi inte imitera andra. Vi kan hitta en egen ton, säger Levan Akin.

Så vilken typ av film blir det?

– Även om man tar bort de magiska aspekterna av den här berättelsen, så finns det ändå en historia om hur det är att vara ung, om att leva i olika familjeförhållanden, om relationer och om att vara tonåring. Det är väldigt fina och verkliga berättelser, och vi vill göra en film som gestaltar det, säger Ludvig Andersson.

– Det blir inte mycket ”tits and ass”, det kan jag lova, skrattar Benny Andersson.

Den rutinerade producenten Cecilia Norman Mardell kommer att sköta det dagliga producentarbetet, men Ludvig och Benny Andersson kommer i allra högsta grad att vara handgripligen inblandade i filmen.

– Vi är inte intresserade av att bara stå för pengarna, vi vill vara med och tror att vi har kunskap som kommer att vara till glädje, säger Ludvig Andersson.

– Det tråkiga med filmbranschen är all väntan, alla nej. Man kan bli nedbruten av det. Så att Benny och Ludvig har den här enorma entusiasmen och att vi alla får vara entusiastiska fullt ut är fantastiskt, säger Sara Bergmark Elfgren.

Fakta.Cirkeln

Engelsforstrilogin handlar om en spretig grupp tonårstjejer i en svensk småstad som upptäcker att de är häxor och måste samarbeta för att rädda världen. Första delen, "Cirkeln", kom våren 2011 och DN:s litteraturkritiker Jonas Thente hyllade den som "vanvettigt bra". Uppföljaren "Eld" gavs ut förra året, och avslutande "Nyckeln" kommer i höst. Nyligen gavs även det kompletterande seriealbumet "Berättelser från Engelsfors" ut.

Författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren kommer att vara mycket involverade i filmatiseringen. Bergmark Elfgren skriver manus tillsammans med regissören Levan Akin ("Katinkas kalas"). Producenter är Benny Andersson, Ludvig Andersson och Cecilia Norman Mardell ("Bibliotekstjuven", "Livet i Fagervik").

Det kommer att hållas en öppen casting för roller i filmen i hela landet. Inspelningarna beräknas starta i början av 2014 och filmen planeras ha premiär 2015.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.