Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/okanda-panama-advokater-stammer-netflix-for-penningtvattssatir/

Film

Ökända Panama-advokater stämmer Netflix för penningtvättssatir

Gary Oldman och Antonio Banderas spelar advokaterna bakom den ökända Panama-firman Mossack Fonseca & co i ”The laundromat”. Foto: Claudette Barius/Netflix

I Netflix penningtvättssatir ”The laundromat” spelar Gary Oldman och Antonio Banderas de ökända advokaterna som figurerade i Panamaläckan. Nu stäms strömningsjätten av den verkliga partnerduon bakom Mossack Fonseca & co.  

Steven Soderberghs pedagogiska satirdrama (premiär 18/10 på Netflix) om den internationella penningtvätten har hamnat i blåsväder. ”The laundromat” baseras på boken ”Secrecy world” av Jack Bernstein, en av de drygt 350 journalister världen över som för tre år sedan granskade de cirka 11,5 miljoner dokument som läckte från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca & co. 

I filmen, som hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig, spelas de ökända advokaterna av Gary Oldman och Antonio Banderas som bland annat river fjärde väggen mot publiken och avslöjar hur det gick till när rika personer, banker och bolag fick hjälp att gömma tillgångar genom så kallade brevlådeföretag. På rollistan finns också Meryl Streep som en nybliven änka som upptäcker att parets livförsäkringar är värdelösa – spåren leder till Mossack Fonseca & co.

Nu stäms Netflix av Jürgen Mossack och Ramón Fonseca Mora som hävdar att de framställs som ett slags kriminella ”masterminds”. De båda advokaterna hävdar att filmen ”förtalar och porträtterar målsägarna som hänsynslösa, obekymrade advokater som är inblandade i penningtvätt, skatteflykt, mutor och/eller andra kriminella handlingar”, står det i stämningsansökan som har lämnats in till en åklagarmyndighet i Connecticut. 

Netflix har ännu inte svarat på stämningsansökan eller lämnat några kommentarer, enligt Deadline.com.