Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/oppet-for-svenskt-prisregn-pa-filmgala/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Öppet för svenskt prisregn på filmgala

Det finns chans på svenskt prisregn på den europeiska filmgalan EFA i vinter. ”Gräns” och ”Bergman – Ett år, ett liv” har båda chans på tunga priser på galan, som dessutom lyfter en rad andra svenska filminsatser.

Ali Abbasis film ”Gräns” kan utses till bästa film när Europeiska filmakademin, EFA, delar ut sina prestigefulla priser på en stor gala senare i år. När EFA nu presenterat sina slutgiltiga nomineringar finns den svenska filmen med bland de fem tävlande i den tunga kategorin.

”Gräns” tävlar mot ”Cold war” (Polen), ”Dogman” (Italien/Frankrike), ”Girl” (Belgien/Nederländerna) och ”Lycklig som Lazzaro” (Italien/Frankrike/Tyskland/Schweiz).

Men det är inte den enda prischansen för ”Gräns”. Totalt kan den vinna fyra priser: Ali Abbasi är även nominerad i regikategorin och manuskategorin, och Eva Melander kan vinna i kategorin bästa kvinnliga skådespelare. I manuskategorin är även ”Gräns” övriga manusförfattare, Isabella Eklöf och John Ajvide Lindqvist, nominerade.

Oavsett om det blir vinst eller ej så avslutar galan ett oerhört framgångsrikt år för ”Gräns”. Filmen, som bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist, har bland annat vunnit sektionen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes och den internationella spelfilmskategorin vid Los Angeles filmfestival. I augusti stod det dessutom klart att filmen blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan nästa år, och därmed har chans att nomineras till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

I dokumentärklassen är Jane Magnussons ”Bergman – Ett år, ett liv” nominerad, och Sverrir Gudnason har chans att ta hem vinsten i kategorin bästa manliga skådespelare för sin insats som Björn Borg i Janus Metz ”Borg”.

I den kategorin ställs Gudnason mot svensk-danska skådespelaren Jakob Cedergren som är nominerad för sin roll i den danska filmen ”Den skyldige”. Den filmen har också en svenskkoppling i form av svenska regissören och manusförfattaren Gustav Möller, som även han är nominerad i manuskategorin.

Årets EFA-gala äger rum i Sevilla den 15 december.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.