Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Oscarsnominerad artist bojkottar galan

Anohni, tidigare Antony, med sitt band Anthony and the Johnsons på en spelning i Spanien 2012.
Anohni, tidigare Antony, med sitt band Anthony and the Johnsons på en spelning i Spanien 2012. Foto: RAFA RIVAS/AFP

Den andra transpersonen som Oscarsnominerats genom historien, Anohni, har valt att bojkotta söndagens gala. Detta för att hen inte får uppträda med sin nominerade låt ”Manta Ray”.

Anohni, tidigare känd som Antony Hegarty i gruppen Antony and the Johnsons, har bestämt sig för att bojkotta söndagens Oscarsgala där hen är nominerad till en Oscar för sin låt ”Manta Ray” från dokumentären ”Racing Extinction”.

Enligt The Guardian sker bojkotten därför att sångaren och låtskrivaren inte får uppträda med låten på galan. Anohni är en av två nominerade för Bästa låt som inte har erbjudits möjligheten.

På sin hemsida förklarar Anohni beslutet att bojkotta så här:

”Alla sa till mig att jag borde närvara, att det skulle vara bra för min karriär att gå nedför röda mattan. Igår kväll försökte jag tvinga mig själv att gå på planet och flyga till Los Angeles för alla nomineringsevenemang, men känslan av skam och ilska knockade mig och jag kunde inte gå på planet.”

Anohni är den andra transpersonen att någonsin bli Oscarsnominerad – på 1970-talet mottog kompositören Angela Morely två nomineringar, skriver Advocate. På sin webbsida reagerar Anohni på att Oscarsakademin tagit med detaljer om hens könstillhörighet under ”kuriosa” på deras hemsida.

Att hen nekas uppträda tror Anohni snarare beror på det faktum att låten inte är lika kommersiellt gångbar som de andra bidragen – än på könstillhörigheten. Men samtidigt bidrar ”en livstid av avvisanden” till att beslutet blir känsligt, skriver hen.

”Jag fantiserade om hur det skulle kännas att sitta bland alla dessa Hollywoodstjärnor, några av de modiga skulle komma fram till mig med ledsna ansiktsuttryck och kondoleanser. Jag kände ett sting av skam som påminde mig om Amerikas tidigare bekräftelser på min otillräcklighet som transperson. Jag vände om när jag var på flygplatsen och åkte hem”.

Bland artisterna som ska uppträda på galan finns bland andra Lady Gaga, Sam Smith och Dave Grohl.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.