Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Osläppta Wallander-filmer delas olagligt på nätet

Författaren till Wallander-böckerna, Henning Mankell, tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson, som gör karaktären Kurt Wallander i filmerna.
Författaren till Wallander-böckerna, Henning Mankell, tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson, som gör karaktären Kurt Wallander i filmerna. Foto: Janerik Henriksso

Tre Wallander-filmer som ännu inte har släpps på dvd laddas redan ned i tusental från fildelningssajter på nätet.

Det rör sig om filmerna "Saknaden", "Mordbrännaren" och "Sorgfågeln", samtliga med premiärdatum under hösten, som nu laddas ned från flera fildelningssajter. Enligt Moviezine rör det sig om totalt 60.000 hårddiskar.

Hela Wallander-säsongen är redan utgiven i Holland. Någon som tros ligga bakom den kraftiga delningen.

Wallander-filmerna, som bygger på Henning Mankells böcker, produceras av Yellow Bird. Bolagets vd, Anni Faurbye Fernandez, säger till Moviezine att det som har hänt antagligen kommer att skada försäljningen av filmerna och att man ska vara försiktigare med att skriva avtal med utlandet i framtiden.

– Vi måste bli extremt försiktiga och se till att inga andra länder släpper någon film på dvd eller vod innan Sverige, säger Anni Faurbye Fernandez till Moviezine.

Filmen "Sorgfågeln", som är den sista i ledet av årets Wallanderfilmer är planerad att släppas den 23 oktober. Lisa Ohlin har regisserat filmen. Hon säger till Aftonbladet att hon vant sig vid ostoppbar fildelning på nätet, men att den indirekt påverkar filmarbetarnas överlevnad.

– Just i det här fallet finns den förmodligen utlagd för att den olyckligt nog släpptes i Holland först. Annars har man alltid den obehagliga känslan att det är någon man jobbat med som inte har samma inställning till upphovsrätt, säger hon till tidningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.