Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Paltrow och Jolie anklagar Weinstein för övergrepp

01:27. Filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för att ha trakasserat kvinnor sexuellt i decennier. Nu kliver fler kvinnor fram, däribland den italienska skådespelaren Asia Argento som anklagar Weinstein för våldtäkt.

Skandalen kring den Oscarsbelönade producenten Harvey Weinstein växer till stormstyrka. Nu går fixstjärnor som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow ut och berättar om övergrepp de utsatts för.

– Jag var ung, jag hade fått ett kontrakt. Jag var skräckslagen, säger Gwyneth Paltrow i en intervju med NY Times.

I intervjun berättar skådespelaren Gwyneth Paltrow om hur hon när hon var 22 år gammal fick den roll som skulle ta henne ut i det riktiga rampljuset. Den nu övergreppsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein hade tecknat ett kontrakt med henne för filmatiseringen av Jane Austens ”Emma”.

Innan filminspelningarna inleddes föreslog Weinstein att de skulle gå till ett rum på Peninsula Beverly Hills hotel för en ”massage”. Förslaget underströks med att han lade en hand på henne, oklart var.

Paltrow var på den tiden tillsammans med Brad Pitt och hon vägrade gå med på Weinsteins övertydliga inviter. Han ska sedan ha bett henne hålla tyst om det inträffade – och själv var hon livrädd att få sparken.

Även Rosanna Arquette, som hade medverkade i bland annat ”Pulp fiction” och Angelina Jolie, som spelade i filmen ”Playing by heart” producerad av Weinstein i slutet av 90-talet, vittnar om ett liknande beteende från filmmogulen.

– Han gjorde ovälkomna försök att ta sig in på mitt hotellrum, säger Jolie till New York Times, som tillägger att hennes tidigare erfarenheter av honom gjorde att hon redan då bestämde sig för att inte arbeta med honom och att hon även varnat andra för att göra det.

Läs mer: ”Meryl Streep om Harvey Weinstein: Kvinnorna som talar ut är våra hjältar”

Tidningen The New Yorker publicerade på tisdagen ett reportage där anklagelserna mot Weinstein, som nu fått sparken, staplades på varandra. Några av dem handlar om rena våldtäkter och flera av dem daterar 20 år tillbaka i tiden. 

Hans beteende kom att bli ett slags offentlig hemlighet i Hollywood. När skådespelaren och komikern Seth MacFarlane presenterade de Oscarsnominerade 2013 så skämtade han och sa: ”Grattis ni fem nominerade kvinnor, nu behöver ni inte längre låtsas att ni är attraherade av Harvey Weinstein.”

Harvey Weinstein har till delvist erkänt sina övertramp:

– Jag har insett att sättet jag tidigare betett mig på mot kollegor har orsakat mycket smärta och det ber jag verkligen om ursäkt för. Även om jag försöker göra bättre, vet jag att jag har en lång väg att gå, sa han i ett uttalande.

Krönika: ”Stormen kring Harvey Weinstein kan vara slutet för tystnadskulturen kring övergrepp”

Det politiska efterspelet har inte låtit vänta på sig. Weinstein, som deklarerat att han är demokrat, har donerat stora summor pengar till såväl Hillary Clinton som Barack Obama. Det tog dock fem dagar innan Hillary Clinton valde att kommentera det hela, enligt CNN.

Hon säger sig vara chockad och att det beskrivna beteendet inte kan tolereras. Hon ger också, senkommet enligt amerikansk media, stöd till dem som har modet att gå ut och berätta.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.