Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 18:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/paret-haag-tog-revansch/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Paret Haag tog revansch

Martina och Erik Haag nådde längst i ”På spåret”. I fredagens avslutande program stod de som finalsegrare i det reslystna frågeprogrammet.
Martina och Erik Haag nådde längst i ”På spåret”. I fredagens avslutande program stod de som finalsegrare i det reslystna frågeprogrammet. Foto: Henrik Montgomery

Erik och Martina Haag fick revansch i ”På spåret” och kan nu titulera sig segrare i det populära frågesportprogrammet.

– Man vill bara gå omkring med en stor skylt. Det har varit jättemånga som kommit fram och sagt att de hejar på oss och då vill man ju svara: Vi vinner faktiskt, säger Martina Haag.

De var äkta paren Jenny och Niklas Strömstedt, programledare respektive ärrad popstjärna, och Martina och Erik Haag, författare och skådespelare respektive regissör och manusförfattare, som ställdes mot varandra i säsongens sista avsnitt av SVT:s ”På spåret”, som sändes på fredagskvällen. Makarna Haag, som kom tvåa förra året, kammade i det sedan länge bandade programmet hem segern med 37 poäng mot motståndarnas 19.

De var ändå aldrig riktigt säkra på vinsten under finalen.

– Det var först när vi kom ut ur buren och fick blombuketten som vi var säkra på vi vunnit, säger Martina Haag.

Under säsongen har de haft som plan att inte rycka för tidigt.

– Men armen åker upp av sig själv. En gång ryckte vi av hela stoppmojängen så att de fick komma in och montera fast den igen.

Men makarna Haag hade också dragit en annan viktig lärdom av sin första säsong i programmet: Att inte fastna i frågor som man inte kan.

– Så fort det går dåligt ska man bara släppa det och gå vidare till nästa fråga. Jag har för mig att Björn Borg en gång sagt att en boll som är missad är en glömd boll. Så vi väste ”Björn Borg” till varandra om det gick dåligt så vi skulle kunna släppa det vi inte kunde och gå vidare.

Niklas Strömstedt säger
att han minns finalen som i ett töcken. Men andraplatsen blev ändå en revansch för paret som gjorde bort sig på Ceylon i semifinalen förra året. Ett minne som länge plågade makarna.

– Vi tyckte att vi gjorde bort oss mycket första säsongen. Vi kunde vakna kallsvettiga klockan 4 på morgonen och fråga: ”Sa vi verkligen Ceylon? Ceylon som varken är en stad eller ens finns längre”, säger Niklas Strömstedt.

Att tävlingen är en nervpärs är samtliga finalister ense om och Erik Haag är en ödmjuk triumfator.

– När man varit med i ”På spåret” och ser tillbaka på frågorna känns det mest som om man haft tur när man kunnat svaret, säger Erik Haag.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.