Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Pengaregn över kvinnor och vikingar

Git Scheynius.
Git Scheynius. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Svensk film går på högvarv. Storsatsning på kvinnliga regissörer och en svensk storfilm baserad på ”Röde Orm” är på gång.

Minst fem miljoner, i klass med Astrid Lindgren-priset, kommer att delas ut från och med i höst till en kvinnlig långfilmsregissör i starten av karriären. Bakom storsatsningen står Stockholms filmfestival med Telia i ryggen samt Svenska Filminstitutet. Under en presskonferens i Cannes pratade långfilmskonsulenten Lars G Lindström om det ständiga behovet av att utjämna den dåliga könsbalansen i svensk film och vikten av att göra det attraktivare att vilja blir regissör.

Den nöjda festivalchefen Git Scheynius talade sig varm för att nomineringsprocessen också kommer att innebär pengar. Mellan fem och tio regissörer kommer att nomineras varje år och de som inte får den stora summan får i alla fall utvecklingsstöd.

Det var smart att presentera den nya kvinnosatsningen i samma veva som Filminstitutet släppte nyheten om att ”Röde Orm” seglar hem till Sverige igen efter en nästan fyrtioårig exil (läs: låsta rättigheter i USA) för det gamla vikingaeposet. Fladenfilm, som bland annat nyligen gjort ”Himlen är oskyldigt blå”, står bakom det testosteronstinna vikingaprojektet. Det är deras gamla drömprojekt som de slitit med i många år.

– Nu med den digitala tekniken känns det dessutom fullt möjligt att genomföra, sade producenten Joakim Hansson. Han utlovade också mycket humor.

– Det ska vara glädje i vår ”Röde Orm” men också äventyr och väldigt mycket drama, sade han. Hansson och kompanjonen Patrick Ryborn sprutade ur sig inspirationskällor från ”Braveheart”, ”Gladiator” och ”Pirates”-filmerna till ”Pulp Fiction”.

Frans G Bengtssons episka saga som kom ut under andra världskriget har filmatiserats en gång förut i USA under titeln ”Röde Orm och de långa skeppen”. Den kom 1964 och hade Richard Widmark och Sidney Poitier på rollistan. Den aktuella versionen har varken regissör eller skådespelare färdiga än.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.