Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Personerna bakom den Oscarsnominerade masken

02:42. För första gången har svensk film chans att få en Oscar för bästa smink. Eva von Bahr och Love Larson heter duon som är Oscarsnominerad för ”Hundraåringen”.

För första gången har svensk film chans att få en Oscar för bästa smink. Eva von Bahr och Love Larson heter duon som är Oscarsnominerad för ”Hundraåringen”.

”The Makeup designers Stockholm – Love Larson och Eva von Bahr” står det på en smal dörr mellan ett antikvariat och ett garage på Östermalm. Inne i lokalen luktar det starkt av aceton. På hyllorna samsas avklippta tummar, silikonpistoler, ett gorillahuvud, en torso. Ett kvinnoansikte med uppsvälld tunga och puffiga ögon, som ser ut att ha legat begravt i lera alltför länge, delar hylla med en liten pojke med öppen skalle. På ett metallskåp står en skylt: ”don’t open – zombies inside”.

Love Larson står och filar på en tandrad medan Eva von Bahr med en locktång lockar de få fjuniga hårstråna på en åldrad skalp.

– Tandraden ska Björn Kjellman ha i en ny serie som vi jobbar på just nu. Och Eva friserar Hundraåringen – han har varit ute och flängt en del på sista tiden, säger Love Larson.

Foto: Anette NantellEva von Bahr friserar ”Hundraåringen” medan Love Larson filar på det som ska bli Björn Kjellmans tandrad. Foto: Anette Nantell

Det är bråda dagar just nu – trots att det är lågsäsong i svensk filmbransch. Det är många som vill prata med Love Larson och Eva von Bahr sedan de nominerades till en Oscar för bästa smink för ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

– Det är Hollywood Reporter på kvällen, Variety på morgonen, någon annan tidning däremellan. Samtidigt försöker vi göra de jobb vi tagit på oss sedan tidigare, säger Love Larson.

Den 14 januari när regissören Ang Lee tillkännagav Oscarsnomineringarna satt Love Larson och Eva von Bahr med sitt team framför tv:n i studion. När nomineringen för bästa smink väl offentliggjordes var stämningen tryckt.

Foto: Anette Nantell– Jag började känna att om de inte ropar upp oss, kommer jag att börja gråta då? säger Eva von Bahr.

Men de ropades upp. Tillsammans med storfilmerna ”Mad Max: Fury road” och ”The revenant”. Tystnaden var påtaglig i salongen på Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills när den relativt okända svenska filmens namn lästes upp. Men på Östermalm var det långt ifrån tyst.

– Vi började hoppa upp och ner. Jag skrek rakt ut. Alla skrek. Hantverkarna som jobbar häruppe släppte sina verktyg och tittade ner på oss genom fönstren. De trodde någonting var fel, berättar Eva von Bahr.

En sekund senare började telefonerna ringa med lyckönskningar. Några minuter senare ringde fritids: Love Larson och Eva von Bahr var tvungna att komma och hämta sin son som slagit sig. Och så var vardagen tillbaka.

– Att bli nominerade kändes fantastiskt. Det var någonting som bara inte kunde hända. Jag tror fortfarande inte att vi har förstått att vi är nominerade, säger Love Larson som just nu arbetar med en svensk tv-serie.

De driver företaget The Makeup Designers Stockholm tillsammans. På det gemensamma cv:t står produktioner som Millenniumtrilogin, ”Mammut”, ”Monika Z”, Arn-filmerna och serien ”Äkta människor”.

– Vi gör i stort sett alla filmer som är på gång i Sverige. Och ofta gör vi småinsatser i kriminalhistorier på tv. Behövs ett lik, ett ben, en arm så brukar det vara vi som tillverkar dem, berättar Eva von Bahr.

Den senaste produktionen där Eva von Bahr och Love Larson totalt förändrade någons utseende var i ”En man som heter Ove” där de förvandlade Rolf Lassgård till den tunnhårige Ove.

– Det är en ganska komplicerad maskering. Rolf har en lösdel som går hela vägen från ögonlocken och bak till nacken. I den har vi stuckit in allt hår som syns, berättar Love Larson.

För det arbetet tilldelades paret Guldbaggen vid årets gala. Nu delar de två Guldbaggarna hyllplats med ett förruttnat lik - eller om det är en zombie - till deras sjuårige sons stora förtret.

– Han är orolig för att de ska bli för dammiga här, säger Eva von Bahr och dammar av en av baggarna.

Hamnar Guldbaggarna i skymundan av Oscarsnomineringen?

– Nej, vi ville verkligen ha den. Alla som säger att de blir glada bara för att bli nominerade ljuger. Alla går till galan för att få med sig priset hem.

Foto: Anette NantellVarje hårstrå applicerades för hand på Hundraåringens skalp. Foto: Anette Nantell

För två år sedan Guldbaggenominerades de för ”Hundraåringen”. Men någon bagge blev det inte då. I stället gick det årets Guldbagge till Lukas Moodyssons ”Vi är bäst!”.

– Vi blev så otroligt ledsna när vi inte fick den baggen. Vi blev verkligen ledsna på riktigt, säger Love Larson.

Känner ni att ni tagit revansch nu?

– Jag tror inte riktigt att man kan se Oscarsnomineringen som en revansch. Vi tänker mer att det är mäktigt att amerikanerna tycker att vi är råvassa, skrattar Eva von Bahr.

Vad är det amerikanerna gillar med ”Hundraåringen”?

– Att sminka någon till att se gammal ut är det svåraste man kan göra. Det finns ett facit: Alla har en relation till gamla människor. Om publiken inte köper att Robert Gustafsson verkligen är hundra år i filmen, då kan de inte heller köpa historien, säger Eva von Bahr.

Och att göra så att publiken köpte karaktären ”Allan” var ett tidskrävande arbete. Själva maskeringen tog fyra timmar varje inspelningsdag, och efter dagens slut fick maskdelarna kasseras.

– Vi sminkade Robert till hundraåring trettio gånger. Varje mask tog ungefär tre dagar att göra. Ibland sminkade vi av och på honom flera gånger på en dag. Det var väldigt jobbigt för alla inblandade, kanske särskilt för Robert, berättar Love Larson.

Foto: Anette NantellDe två Guldbaggarna för ”En man som heter Ove” delar hylla med en zombie. Foto: Anette Nantell

Medan vissa av de andra nominerade produktionernas maskeringsteam bestått av hundratals personer, bestod teamet bakom ”Hundraåringen” av fyra personer.

– Vi besökte en ”Make up effects”-studio i Hollywood där receptionen var större än hela vår studio. Till och med när man förklarar hur litet team vi är trillar inte polletten ner, säger Eva von Bahr.

Hon berättar om filmproduktionsbolag som tapetserat Hollywood Boulevard med billboards och plakat som proklamerar ”For your consideration” direkt riktat till medlemmarna i Oscarsakademin som ska utse vinnaren.

– Vi har inte ens pengar att skicka ut exemplar av filmen till medlemmarna i juryn för att försäkra oss om att de sett den. Det är verkligen David möter Goliat.

Men det faktum att de är en av tre Oscarsnominerade har börjat sjunka in nu.

– Först var det omöjligt att hamna på shortlist, sedan var det omöjligt att bli nominerad. Och nu känns det omöjligt att vinna. Så man vet visst aldrig, säger Eva von Bahr.

Hur det går för de svenska Oscarshoppen återstår att se, men en sak kan aldrig tas ifrån dem:

– Oavsett hur det går så kan jag nu ändra min mejlsignatur till ”Academy award nominee Love Larson”.

Foto: Anette Nantell

Fakta. Eva von Bahr och Love Larson

Love Larson och Eva von Bahr är Oscarsnominerade för bästa smink för sitt arbete med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

De driver ”Make Up Designers Stockholm”

Har arbetat på 15 tv-serier, över 60 filmer och cirka 200 reklamfilmer.

Några av filmerna de arbetat med: Arn, ”Äkta människor”, Millenniumtrilogin, Bondfilmen ”Skyfall”, ”En plats i solen”, ”Monica Z”, ”En man som heter Ove”, ”Himlen är oskyldigt blå”, ”Mammut”, Wallander.

Guldbaggenominerade för: ”Monica Z”, ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Guldbagge för: ”En man som heter Ove”.

Läs mer. Oscarsgalan 2016

Rampling kritiseras för utspel om Oscarsgalan. Flera höjdare i filmbranschen tänker bojkotta Oscarsgalan efter att akademien inte nominerat en enda svart skådespelare till ett pris.

Oscarsnomineringarna 2016. Årets Oscarsnomineringar är presenterade. Flest nomineringar fick det våldsamma hämndramat ”The revenant” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Alicia Vikander är Oscarsnominerad. Svenska Alicia Vikander har Oscarsnominerats till bästa kvinnliga biroll för sin roll i ”The Danish Girl”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.