Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Petra Mede talar allvar på julafton

Julstämningen lyser med sin frånvaro – men Petra Mede gör sitt bästa för att den ska infinna sig på julafton.
Julstämningen lyser med sin frånvaro – men Petra Mede gör sitt bästa för att den ska infinna sig på julafton. Foto: Cornelia Nordström

Petra Mede håller tittarna sällskap på julafton - i en Lars Wallin-kreation och med mer allvar än vad hon brukar visa upp i tv.
– Det känns absurt att det är jag som ska tända det där ljuset, säger hon.

När vi träffar SVT:s julvärd Petra Mede är hon mitt uppe i förberedelserna inför uppdraget. Förra årets värd, sångerskan Sara Dawn Finer, fokuserade på det hon kan bäst: musik och sång. Men komikern Petra Mede väljer att plocka fram en ny sida av sig själv.

– Jag ska inte visa upp någon ny komisk rutin som jag kommit på. Jag tänker mig att det ska vara mer allvar, mer existentiellt. Jag ska bjuda in en speciell gäst som jag själv valt ut och prata om julen. Alla högtider har två sidor, en festlig och en eftertänksam och jag vill gärna ta fasta på det senare, säger hon.

Enligt Petra Mede går yta och djup bra ihop – något som hon får chansen att kombinera som julvärd. Medan programledarjobbet i årets Eurovision Song Contest mest handlade om att underhålla tittarna, är julvärdsuppdraget mer komplext.

– När det är Eurovision slår man nog inte ens på tv:n om man inte mår så bra. Men på julafton kanske det är precis vad man gör. Det är ett stort ansvar jag har, säger Petra.

Resultatet blir en eftertänksam och uppklädd Petra. Med ett hemlighetsfullt leende bekräftar hon att modeskaparen Lars Wallin är inblandad i hennes julaftonsklädsel. Mer än så vill hon inte avslöja – några överraskningar måste sparas till dopparedan. Men en sak är fortfarande oklar, även för Petra. De där riktiga julkänslorna har ännu inte infunnit sig – allt på grund av det varma decembervädret.

– Ja, det är svårt. Men det har hjälpt lite när vi spelat in trailers, och jag kände i alla fall lite julstämning när jag julbakade häromdagen, säger Petra, som inte får så många fler lugna stunder innan julafton.

– Nu ska jag sätta mig och skriva ner det jag ska säga när jag tänder ljuset innan Kalle Anka börjar. Det kommer att bli ganska svårt, säger hon.

Petra Mede

• Bakgrund: Började som dansare, men skadade ryggen och började i stället med ståuppkomik. Har medverkat i tv-program som "Stockholm live", "Parlamentet", "Maestro" och "Petra Mede show". Hon ledde Melodifestivalen 2009 och Eurovision Song Contest 2013.
• Aktuell: Som julvärd i SVT1 på julafton, där hon syns i rutan första gången 14.55. Den 30 december är hon även värd i "Vinter i P1".

Tidigare julvärdar

Sedan Arne Weise slutade som julvärd 2002 har följande personer haft uppdraget:

• 2003: Lotta Bromé
• 2004: Ernst Kirchsteiger
• 2005: Blossom Tainton Lindquist
• 2006: Ingvar Oldsberg
• 2007: Anne Lundberg
• 2008: Lasse Kronér
• 2009: Lisbeth Åkerman
• 2010: André Pops
• 2011: Kalle Moraeus
• 2012: Sarah Dawn Finer
+ 2013: Petra Mede

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.