Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 17:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/positiva-reaktioner-efter-premiarvisningen-av-star-wars/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Positiva reaktioner efter premiärvisningen av ”Star wars”

Daisy Ridley, som spelar "Rey" i "The force awakens".
Daisy Ridley, som spelar "Rey" i "The force awakens". Foto: Jordan Strauss

På måndagskvällen hade årets mest efterlängtade film, ”Star wars: The force awakens” galapremiär i Los Angeles. Trots strikt embargo kunde en del gäster inte hålla sig borta från att kommentera filmen efteråt.

32 års väntan är till ända och fansen har till slut möjlighet att se vad som hände efter att Luke, Leia, Han Solo och de andra sprängde Dödsstjärnan för andra gången. Filmen ”The force awakens” visades för första gången på måndagskvällen med en storslagen galapremiär.

Enligt en källa till New York Times var det över 70 poliser från Los Angeles poliskår på plats på Hollywood Boulevard för att se över premiären. Den röda mattan var utrullad och filmernas gamla och nya stjärnor var på plats och dränktes av fotoblixtar när de vandrade in mot biografen. Störst jubel fick nog Mark Hamill, Harrison Ford och Carrie Fisher, som spelar Luke, Han Solo och Leia i Star wars-filmerna från 70- och 80-talet.

– Jag kan inte tänka mig något bättre än det här. Jag gör det på min bakgård varje onsdag, sa Harrison Ford om minglet på röda mattan, enligt CNN.

• Så bra är nya filmen. Läs Fredrik Strages recension från klockan nio på onsdagsmorgonen.

Längs med den röda mattan stod utklädda fans och hejade på. Vissa hade köat i dagar för att vara först att se fortsättningen på rymdsagan. Ett par som köade tillsammans hade sedan tidigare planerat att gifta sig i kön och Darth Vader skulle leda bruden fram till altaret.

Direkt efter att ”The force awakens” var slut strömmade det in tittarreaktioner på sociala medier, trots Disney satt stopp för omdömen om filmen till i morgon, onsdag. Brett Morgen, regissören till dokumentären ”Kurt Cobain: Montage of hecks” twittrade att ”The force awakens” kunde vara den bästa filmen sedan originalet.

Rainn Wilson, känd som Dwight Schrute i ”The Office”, skrev: ”Första Star wars-recensionen: den var episk, grymt bra och perfekt. Ensemblen var fantastisk. JJ knäckte!”

Förväntningarna på filmen är skyhöga och de har inte stillats efter galapremiären. Men mitt i all glädjeyra är det ett flertal personer som uttrycker sin oro för att någon ska avslöja handlingen. Bland de glada utropen skriver flera användare på Twitter att de ska koppla bort sig från internet fram tills de har sett filmen. Branschtidningen Hollywood Reporter uppmanade till och med sina läsare att gömma sig för att inte få handlingen förstörd.

Mer om Star Wars

Så bra är nya filmen. Läs Fredrik Strages recension från klockan nio.

• Testa dig själv: Vad kan du om Star wars?
Vad kan du om Luke Skywalker, drottning Amidala och alla andra karaktärer i de kultförklarade Star wars-filmerna? Testa dina kunskaper med DN:s quiz.

• Så erövrade Star wars universum
De extremt hängivna fansen och de miljarder som de spenderar är själva motorn i ”Star wars”-industrin. Inför premiären av ”Star wars: The force awakens” har Andreas Nordström tittat närmare på hur det gick till när George Lucas barndomsfantasi gick från förhandstippad flopp till popkulturell religion.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.