Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Pratkanalen är ett test

I dag, måndag, kan radiolyssnarna ratta in Sveriges första kommersiella pratradiokanal, Radio  1, Kanalen som startas av MTG Radio, blir fri från Lady Gaga, Shakira och Bruno Mars, men reklamen stannar.

Radio 1 ska sända över Stockholm och lanseras även i digitala sändningar. Sammanlagt kommer man att sända varje dag sex timmar nyheter non stop och sex timmar prat med start klockan sex på morgonen. Repriser på kvällStid.

Musik säljer reklam, det är därför all reklamradio spelar musik, som MTG:s egen Bandit Rock,

Lugna favoriter och NRJ. Pratradio är kostsam att tillverka.

– En programledare som pratar är en väldigt stor utmaning. Utmaningen består i att vara intressant i en timmes tid. Utan lyssnare kan vi inte sälja reklam, säger Christer Modig, programdirektör på MTG Radio, Nordens största radiooperatör.

Robert Aschberg, Gert Fylking, Hasse Aro och Fredrick Federley är de första fyra programledarna i kanalen.

–  Vi försöker inte göra P 1. Det ska vara pratradio men med mycket underhållning. Den stora skillnaden är att våra programledare inte behöver vara opartiska, tvärtom får de gärna ha en åsikt.

Vart tog de kvinnliga programledarna vägen?

– Vi jagar tjejer, men de är inte alltid beredda att ta steget. Vi söker starka radioprofiler, och de hittar du i dag på Sveriges Radio. Men det finns även intressanta kvinnliga bloggare som vi hoppas kunna knyta till oss.

Idén till Radio 1 har funnits på ritbordet i tio år. Men det är först nu, när MTG gör bedömningen att den digitala radion i stor skala inte är långt borta, som mediekoncernen MTG är beredd att satsa. Det trots att programdirektören ”näst intill garanterar” att en lokal kanal som Radio 1 inte kommer att gå ihop ekonomiskt. Det är ett test, bär pratkanalen sig inte i Stockholm gör den det nog inte ute i landet heller, menar Christer Modig.

– Radio 1 blir en bricka i det politiska spelet – med den stationen gör vi vårt yttersta för att visa politikerna att vi kan och vill göra annat än bara underhållningsradio.

Radio 1 startar med manligt prat

”Aschberg” – Robert Aschbergs pratprogram utifrån dagsaktuella händelser. Det blir gäster, lyssnare som ringer in och så vidare.

”Äntligen” – Gert Fylking lockar fram historier ur sin gäst, som kan vara en känd eller okänd person.

”Efterlyst” – Hasse Aro fördjupar sig i fall han tagit upp i sitt tv-program.

”I mitten” – politikern Fredrick Federley tar upp frågor som är för heta för politikerna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.