Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Protester mot bristande mångfald vid Bafta

Foto: Jonathan Brady

Inför söndagens filmgala samlades demonstranter utanför Kungliga operan i London för att protestera mot bristande mångfald i filmindustrin och bland nomineringarna. Under hashtaggen #baftablackout kritiseras bristen på mångfald i en kampanj liknande #oscarsowhite.

En grupp demonstranter, under ledning av Leon Herbert, skådespelare i ”Batman” och ”Alien 3”, samlades utanför Royal Opera i London för att protestera mot den bristande mångfalden bland nomineringarna. De vill se ett kvotsystem för att göra framtidens prisutdelningar mer rättvisa, skriver The Telegraph.

— Protesterna är inte mot Bafta, utan mot filmindustrin. Problemet är att jurypanelerna är vita. Jag vill skapa en jämn spelplan, sade Leon Herbert till The Telegraph.

Under hashtaggen #baftablackout diskuterades demonstrationerna och bristen på mångfald bland nomineringarna under kvällen.

Årets Bafta-nomineringar visade dock på något mer mångfald än bland Oscars-nomineringarna, som kritiserats hårt under kampanjen #oscarsowhite. På den brittiska filmgalan var Idris Elba nominerad till bästa manliga biroll och John Boyega som ”Rising star”. Och enligt The Guardian är det märkbart större mångfald bland de som röstar i Baftas jury, än i Oscarsakademin.

Flera gäster vid Bafta-galan uttalade sig om problemet med bristande mångfald.

— En förändring måste ske, sa Bryan Cranston, som nominerats till bästa skådespelare för sin roll i Trumbo.

På Twitter hyllades hans uttalande:

Sacha Baron Cohen, mannen bakom bland annat Borat och Ali G, skulle dela ut pris till bästa kvinnliga huvudroll och gav sig också in i diskussionen, först med ett skämt.

— Jag är här för att dela ut priset till bästa vita kvinnliga skådespelare. Jag har hört att det är många kaukasier nominerade, sade han om sitt deltagande.

För att sedan fortsätta i ett allvarligare tonläge.

— Jag tror att det finns en inre fördomsfullhet inom filmindustrin. Den faktiska sammansättningen av filmer: produktionspersonal, regissörer och skådespelare är oftast vita, och det måste finnas en större mångfald både här och i Amerika. Jag tror inte att medlemmarna i akademin faktiskt är rasistiska, jag tror att de helt enkelt inte blir presenterade tillräckligt med filmer som har mångfald.

Även Kate Winslet, som var nominerad till bästa kvinnliga biroll, var enligt The Telegraph öppen med att hon tyckte att situationen var ”skräp”. Hon menade att det inte var någon hemlighet att det fanns ett mångfaldsproblem.

Inför Oscarsgalan har stark kritik riktats mot den bristande mångfalden vid nomineringarna. Emma Thompson är en av flera inom filmbranschen som har kommenterat problemet. Hon har en kreativ lösning.

— Oscarsakademin består mest av äldre vita män. Det är ett faktum. Så antingen väntar vi på att de ska dö, eller så skjuter vi av dem långsamt. Jag vet inte. Det finns så många alternativ, eller hur?

Läs mer: Inga priser till svenskar vid Baftagalan

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.