Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Rampling kritiseras för utspel om Oscarsgalan

Foto: John Mac Dougall/AFP

Flera höjdare i filmbranschen tänker bojkotta Oscarsgalan i februari efter att akademien inte nominerat en enda svart skådespelare till ett pris i år heller. Nu kritiseras Charlotte Rampling efter ett utspel om att det är ”rasism mot de vita” att inte få nominera enbart vita skådespelare.

Den brittiska skådespelaren Charlotte Rampling, som själv är nominerad till priset ”Bästa kvinnliga skådespelare”, stack ut hakan rejält när hon gav sig in i rasistbråket om Oscarakademien på fredagen – med slutsatsen att det var ”rasism mot de vita” att inte enbart få nominera vita skådespelare.

Som DN berättat om tidigare har akademien för andra året i rad inte nominerat en enda svart skådespelare till de 20 olika priskategorierna, vilket har lett till omfattande protester samt några avhopp från ceremonin.

Men Rampling försvarar akademien.

– Man kan aldrig riktigt veta, men kanske förtjänade inte de svarta skådespelarna att hamna på den slutliga listan, sa Charlotte Rampling, som ”inte förstod ilskan hos dem som ropade på bojkott mot ceremonin”, enligt The Guardian.

Hon tyckte inte heller att man skulle införa kvotering.

– Varför klassificera människor? Nu för tiden är alla mer eller mindre accepterade... folk kommer alltid att säga: ”han är inte lika snygg”, ”han är för svart”, ”han är för vit”... måste vi på grund av det dra slutsatsen att det borde vara en massa minoriteter överallt? sade hon enligt tidningen.

Även om ingen annan heller förespråkar kvoteringar ledde hennes svar till hetsiga kommentarer på sociala medier, under taggen #OscarsSoWhite.

Ett antal skådespelare har en annan inställning till mångfald, konstaterar The Guardian och raddar upp Mark Ruffalo, George Clooney, Will Smith, Jada Pinkett-Smith, Boone Isacs och Spike Lee.

En genomgång som Los Angeles Times gjorde 2014 visar att Oscarakademiens över 6.000 medlemmar till en bedövande stor andel är vita (93 procent) och män (76 procent), med en medelålder på 63 år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.