Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Redo för andra vågens poddradio

Poddvärlden utforskar nya format, men i Sverige hålls fanan fortfarande högt av babblande mediemän. Det vill Text- och Detektivbyrån ändra på. I serien "Processen" leker de med ljud och vill visa hur poddar kan utmana radions former.

"Ljud för alla sinnen". Så beskriver Text- och Detektivbyrån sitt arbete. Syftet är att utveckla det format som svenska poddar har fastnat i och att experimentera med både ljud och berättelser.

– Den sortens radio som jag tycker om att göra har blivit alltmer passé. Då tänkte jag att jag gör det som en podd i stället, säger Sandra Löv, som grundade Text- och Detektivbyrån tillsammans med Tuvalisa Rangström och har arbetat med radio sedan 1990-talet.

Hon menar att det i framför allt USA har skett ett skifte bland poddarna. Sedan serien "Serial" fick genomslag i höstas har nya format nått allt större framgång. Men i Sverige tas inte poddarnas möjligheter tillvara på samma sätt, menar hon; här är det fortfarande mest två kompisar som snackar.

– Det är skitkul med poddar just nu, eftersom de utmanar alla format. Jag tycker att det har stått stilla i fm-radio. Det har dragit åt det snackiga, lättproducerade och billiga. Vi vill göra saker som inte skulle få plats på fm-bandet och som Sveriges Radio aldrig skulle ta in. Vi vill leka, ha roligt och försöka maxa radiomediet, fortsätter hon, och lyfter fram hur poddar varken behöver begränsas av en studio eller av medieföretag vars sinande resurser tvingar fram "snuttifierad" radio.

Sandra Löv beskriver en "andra våg" av poddradio, där välproducerade poddar står på tur att bli stora.

– Och jag tror att den vågen kommer till Sverige också. Jag hoppas på nya format och nya röster, så att det inte är samma kändisar eller mediepersoner som alltid. Jag hoppas att om man har talang eller en bra idé så kommer det att komma fram. Men Sverige är ganska litet och fortfarande i mycket symbios med gammelmedia.

Just nu producerar Text- och Detektivbyrån den ljuddramatiska poddserien "Processen", där flera personer med bakgrund i radio och radioteater tillsammans utforskar mediets möjligheter. Ett avsnitt handlar om en mystisk tidningsnotis, ett annat om en kvinna med fobi för att kräkas. I framtiden planerar de flera serier, däribland en följetong. Samtidigt försöker de finna formen, den informella konturen.

– Radio är på ett sätt det mest intima mediet. Det finns ingen bild, inget fysiskt att hålla i. Man slår på och är i någons huvud, säger Sandra Löv.

Fakta: Utländska poddar som utmanar

Sandra Löv tipsar:

"Criminal". "En podcast på engelska som i korta episoder tar upp olika aspekter av kriminalitet. Det är både spännande och tankeväckande."

"You must remember this". "Amerikanska filmskribenten Karina Longworth har en podd om Hollywoods guldår och filmstjärnorna som befolkade både staden och industrin. I sommar kör hon en Charles Manson-special. Väldigt spännande!"

"Mystery show". "En relativt ny podd gjord av amerikanska radioprofilen Starlee Kine. Starlee tar sig an olösliga mysterier (definitionen på olöslig är att det inte går att googla sig till svaret) och blandar lättsam grävande journalistik, personliga möten och humoristiska betraktelser i små pärlor till poddavsnitt."

"Invisibilia". "En avknoppningspodd till den kända podden/radioprogrammet 'Radiolab', där radiojournalisterna Lulu Miller och Alix Spiegel undersöker alla de där 'osynliga' krafterna bakom vårt mänskliga beteende. En snygg blandning av storytelling och journalistik."

Alla poddar samlade under "Radiotopia". "Surfa in för att se vilka podcasts som amerikanske poddmästaren Roman Mars samlat under sitt poddparaply. Här finns godbitar att upptäcka!"

Fakta: Svenska poddar som utmanar

I Sverige utgörs många poddar av program som redan sänts i radio.

Sandra Löv tipsar:

"Creepypodden". "En modern spökhistoriepodd från Sveriges Radio och internetgurun Jack Werner."

P3 Dokumentär om mordet på Therese Johansson Rojo av Hugo Lavett. "Svensk krimjournalistik på topp, gjord med fingertoppskänsla för alla inblandade."

Unga Radioteatern. "Vad många kanske minns som Sommarlovsteatern gör nu i sommar fina följetonger för ungdomar och unga vuxna. Sök efter Unga Radioteatern i SR Play-appen eller i din vanliga podcast-app. SR:s vd dyker till och med upp i en liten roll."

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.