Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/rekordmanga-kvinnliga-regissorer-i-berlin-men-ont-om-svenskar-och-stjarnor/

Film

Rekordmånga kvinnliga regissörer i Berlin – men ont om svenskar och stjärnor

Zoe Kazan och Tahar Rahim i Lone Scherfigs ”The kindness of strangers” som öppnar Berlins filmfestival. Foto: Per Arnesen

Berlin. Lone Scherfigs “The kindness of strangers” öppnar på torsdagen den 69:e Berlinfestivalen. Det är gott om kvinnliga Guldlejonkandidater men ont om svenska filmer och Hollywoodstjärnor på röda mattan. Regisugna skådisar saknas dock inte. Jonah Hill, Chiwetel Ejiofor och Casey Affleck har regisserat var sin spelfilm. 

Nicholas Wennö
Rätta artikel

”Wo bleiben die Weltstars?” (Var är världsstjärnorna?) undrar tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung i en lite indignerad rubrik. Berlinfestivalen grundades i början av kalla kriget som ”ett skyltfönster för den fria världen” med en vision om att Hollywoodstjärnor skulle flygas in för att sprida stjärnglans i Västberlin. Nu tycks även Hollywood följa Donald Trumps exempel och vänder Europa ryggen. 

Å andra sidan är ingenting sig likt i filmbranschen. I höstas rörde den globala strömningsjätten om ordentligt i europeiska festivalgrytan när Alfonso Cuaróns ”Roma” blev den första Netflixfilmen som vann Guldlejonet i Venedig. Nu har Netflix också sin första film som har chansen att vinna Guldlejonet i Berlin – Isabel Coixets biografiska drama ”Elisa & Marcela” som skildrar Spaniens första kända lesbiska äktenskap 1901. 

Greta Fernández och Natalia de Molina i Isabel Coixets ”Elisa & Marcela”. Foto: Netflix

Den katalanska regissören är också en av rekordmånga kvinnliga regissörer i tävlan. Sju av sjutton Guldbjörnskandidater är en kvinna – vilket är överlägset om man jämför med senaste årgångarna av festivalkonkurrenterna Cannes (3 av 21 filmer hade kvinnliga regissörer) och Venedig (1 av 21 filmer med kvinnlig regissör). 

– Även om det inte är helt jämlikt så är det en klar förbättring, förklarade Dieter Kosslick som nu slutar efter 18 år som festivalgeneral i Berlin. 

Coixet får konkurrens av filmsystrar som danska Lone Scherfig som kommer med ensembledramat ”The kindness of strangers” med Zoe Kazan, Bill Nighy, Tahar Rahim och Andrea Riseborough. 

James Norton i ”Mr Jones” i regi av Agnieszka Holland Foto: Robert Palka / Film Produkcja

En annan rutinerad kollega är Agnieszka Holland som gästar Berlin med verklighetsbaserade 30-talsdramat ”Mr Jones” där James Norton spelar en walesisk journalist som reste till Sovjetunionen och upptäckte en fasansfull verklighet bakom den kommunistiska propagandan. 

Andra regissörer som ska synas av Juliette Binoches Guldbjörnsjury är stamgäster som François Ozon, Zhang Yimou och hemmasonen Fatih Akin. Enda svenska hägringen i tävlan är Stellan Skarsgård som spelar en av huvudrollerna i norska Hans Petter Molands psykologiska drama ”Ut och stjäla hästar” efter Per Petterssons roman. 

Också i resten av det officiella programmet är det tunt med blågula inslag på festivalen som brukar vara ett av de mest pålitliga kontinentala skyltfönstren för svensk film. Årets nedbantade svenska delegation består av Carl Javér med Guldbaggebelönade dokumentären ”Rekonstruktion Utøya”, Jon Holmbergs ”Sune vs Sune”, Lasse Hallström som jubileumsvisar “Mitt liv som hund” och Ardalan Esmaili (”Charmören”, ”Gråzon”) som är Sveriges officiella shooting star. Dessutom visas öppningsavsnitten av Netflix första svenska originalserie ”Störst av allt” efter Malin Giolitos bästsäljare. 

P J Harvey i Seamus Murphys ”A dog called money” Foto: Seamus Murphy

Även den anglosaxiska filmen lyser med sin frånvaro. Förutom enstaka bidrag som Seamus Murphys ”A dog called money”, en dokumentär om P J Harvey tycks britterna ha genomfört ett slags kulturell Brexit, medan Hollywood håller lägre profil än i mannaminne. De få stjärnor som finns väljer att stå bakom kameran – såväl Jonah Hill och Chiwetel Ejiofor som Casey Affleck gästar Berlin med en debutfilm. 

Christian Bale som Dick Cheney och Sam Rockwell som George W Bush i ”Vice”. Foto: Matt Kennedy

På måndag skickar Hollywood också nödhjälp genom att luftlandsätta en liten insatsstyrka för den åttafaldigt Oscarsnominerade ”Vice”. Till Potsdamer Platz kommer  regissören Adam McKay tillsammans med Christian Bale som vann en Golden Globe för sitt demoniska porträtt av den forna amerikanska vicepresidenten Dick Cheney. 

En annan film som passar in i Berlinfestivalens traditionellt politiska profil är Charles Fergusons fyra timmar långa och dokumentär ”Watergate” som återberättar turerna i en av tidernas mest ökända amerikanska skandaler. För åtta år sedan vann Ferguson en Oscar för ”Inside job” där han skildrade den systematiska korruptionen inom finanssektorn. I tider när den sittande presidenten och hans närmaste krets utreds av den särskilda åklagaren Robert Mueller blir ”Watergate” mer än ett spännande historiskt dokument - även om Fergusons aldrig nämner Donald Trump vid namn. 

Berlins filmfestival pågår mellan den 7 och 17 februari.