Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Rojalistisk yra på Oscarsgalan

Colin Firth från “The King´s speech” och Nathalie Portman från ”Black swan” blev inte oväntat kung och drottning under nattens Oscarsgala, medan Susanne Bier gick hem med en statyett för bästa utländska film.

Den 83:e Oscarsgalan, som direktsändes i tv i natt, bjöd på lika mycket förväntade priser som överraskningar. Förhandstippade ”The King´s speech” vann de prestigefyllda kategorierna, inklusive bästa film, medan Christopher Nolans drömskt hallucinatoriska ”Inception” och David Finchers Facebook-film ”The Social Network” tog hem många av den mindre glamorösa priserna.

Om förra årets gala kulminerade i en feministisk seger när Kathryn Bigelow prisades som årets bästa regissör, var den patriarkala ordningen återställd under årets gala. Den vinnande regissören Tom Hooper talade om stolt om en ”manlig kärlekstriangel” mellan honom själv, Colin Firth och likaledes nominerade Geoffrey Rush. Firth hade uppenbarligen lärt sig något extra om konsten att tala offentligt i arbetet med "The King´s speech" – där han ju spelar en stammande prins – och höll galans mest sprituella tacktal. Utan att röra en min talade han om hur hans karriär "peakade" just nu och att han kände i magen att han han höll på att "börja dansa."

Den etablerade ordningen rubbades dock något av att den danska regissören Susanne Bier prisades för ”Hämnden” med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Hon steg upp på scenen i en förödande snygg duvblå sidenklänning och höll ett charmerande känsligt tal där hon på danska tackade ”mor og far”.

Årets enda miniskandal var när Melissa Leo från ”The fighter” utbrast i det i amerikansk tv förbjudna f-ordet när hon tog emot priset för bästa kvinnliga huvudroll. Christian Bale, i ett galet Jouaquin Phoenix-skägg, nöjde sig med några ”bloody hell” när han vann pris för bästa manliga biroll i ”The fighter”. Årets antiklimax i sin tur var när den superhemlige graffiti-konstnären Bansky inte vann något pris i kategorin bästa dokumentärfilmför sin fejkdokumentär ”Exit through the gift shop”, annars ett spänningsmoment under galan eftersom han aldrig tidigare visat sitt ansikte offentligt. Charmigast var den åldrade manusförfattaren David Seidler som vann oscar för bästa manus för ”The King´s speech” som sade i sitt tacktal att hans pappa alltid hade sagt att han var ”a late bloomer”.

Årets värdpar, skådespelarna James Franco och Anne Hathaway, kommer inte att gå till Oscarshistorien som de mest färgstarka figurerna, även om de var pigga och glada. Deras inledning, där de lät sig klippas in i de nominerade filmerna hade ett rolig stund när Hathaway dansade runt i ”Black swan” klädd som ”den bruna ankan”. 

Ett av deras få vassa skämt var när Franco uppträdde som Marilyn Monroe-lookalike i rosa klänning och påstod att han fått mess från den skandalomsusade Charlie Sheen. Annars var årets gala städad som aldrig förr och innehåll oändligt många tacktal till föräldrar, älskade fruar och barn.

Fakta: Oscarsvinnare 2011

Bästa film: The King´s Speech

Bästa regi: Tom Hooper (The King´s Speech)

Bästa manliga huvudroll: Colin Firth (The King´s Speech)

Bästa kvinnliga huvudroll: Natalie Portman (Black Swan)

Bästa manliga biroll: Christian Bale (The Fighter)

Bästa kvinnliga biroll: Melissa Leo (The Fighter)

Bästa icke engelskspråkiga film: Hämnden (Danmark)

Bästa originalmanus: The King´s Speech (David Seidler)

Bästa manus baserat på annat verk: The Social Network (Aaron Sorkin)

Bästa animerade film: Toy Story 3

Källa: Reuters (TT)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.