Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 23:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/roy-andersson-boliden-ska-skammas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Film

Roy Andersson: "Boliden ska skämmas"

När den stora koppartrumman i "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" börjar röra sig rullar plötsligt ordet Boliden upp flera gånger. "Det är en anklagelse mot dem", säger regissören Roy Andersson.
När den stora koppartrumman i "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" börjar röra sig rullar plötsligt ordet Boliden upp flera gånger. "Det är en anklagelse mot dem", säger regissören Roy Andersson. Foto: Triart

I sin nya film går regissören Roy Andersson i en scen till hårt angrepp mot svenska gruvföretaget Boliden.
–  Det är en anklagelse, de har burit sig fruktansvärt åt, säger Roy Andersson.

En scen i Roy Anderssons Venedig-succé "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", som får svensk premiär 12 november, är gjord för att påminna om det giftiga avfall som dumpades i Chile sedan svenska Boliden sålt det till ett chilenskt företag på 1980-talet.

Scenen visar en stor koppartrumma som svarta kedjade människor tvingas in i av soldater. Soldaterna tänder en eld under trumman, som sakta börjar rulla igång medan en samling äldre människor kommer ut ur ett palatsliknande hus och tittar på och dricker champagne.

När trumman börjar röra sig rullar företagsnamnet Boliden upp och blir synligt flera gånger.

– Scenen är en metafor för hur man behandlar människor respektlöst. Den utspelar sig i kolonialtid, när den vite mannen plundrade i Afrika men den är också en symbol för vår tid, säger Roy Andersson.

Varför står det Boliden på tunnan?

– Det är en pik, en anklagelse mot Boliden. När svensk lagstiftning förbjöd att man hade giftigt avfall liggande betalde de ett chilenskt företag för att ta hand om det. Men företaget brydde sig inte om ansvaret och lät det ligga. Dokumentären "Blybarnen" tar upp det där och visar fruktansvärda scener på hur kvinnor får missfall och föder missbildade barn på grund av det här. Boliden säger "en affär är en affär" men den hållningen är så fruktansvärd, jag hatar den.

I september förra året stämdes Boliden på 90 miljoner kronor av 707 bybor i regionen Arica i norra Chile. Byborna har enligt stämningsansökan kraftigt förhöjda nivåer av arsenik i kroppen på grund av det giftiga avfallet. Initiativtagare till stämningen är den USA-baserade organisationen Environmental Defender Law Center.

Svensk advokatbyrå i målet är Carat advokatbyrå, där Karin Skugge bekräftar att nästa steg blir en muntlig förberedelse i februari, då det till exempel ska diskuteras om svensk eller chilensk lagstiftning ska gälla.

Marcela Sylvander, kommunikationschef på Boliden, säger till TT att Boliden bestrider hela kravet och menar att företaget inte har handlat vårdslöst i samband med försäljningen av avfallet.

– Vi tycker det är tråkigt att Roy Andersson inte verkar tycka att Boliden har agerat på ett bra sätt. Men han har inte varit i kontakt med oss för att ta del av fakta och vår version av händelseförloppet. Det här är konst och Roy Andersson har ett fritt uttryck. Vi som företag kan inte ha synpunkter på hans sätt att uttrycka sig som konstnär, säger Marcela Sylvander.

Roy Andersson hoppas att "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" ska bidra till att Boliden ska gottgöra de förgiftade barnen.

– Först tänkte jag att om de gör det ska jag ta bort Boliden från trumman men det bli lite löjligt, gjort är gjort. Och filmen är så pass bra att den kommer att ha ett långt liv. Det blir inte kul för Boliden, men det förtjänar de.

Fakta/Boliden och Chile

På 1980-talet skärptes reglerna för hantering av giftiga slaggprodukter från gruvindustrin.
Vid Rönnskärsverken i Skellefteå förvarade Boliden vid denna tid våtverksslam som innehöll arsenik, bly och kvicksilver.

Boliden betalade cirka tio miljoner kronor till det chilenska bolaget Promel som skulle utvinna värdefulla metaller ur slammet.

I stället dumpades de 20.000 tonen öppet i naturen vid byn Polygono utanför staden Arica i norra Chile.

1993 meddelade Promel att de inte skulle kunna ta hand om slammet och försattes i konkurs.

2013 lämnades en stämningsansökan in i Skellefteå tingsrätt med krav på 90 miljoner kronor till de 707 personer som drabbats av höga halter av arsenik och farliga följdsjukdomar som cancer.

Fakta/Roy Andersson

Ålder: 71
Aktuell med: Guldlejonbelönade "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" som får svensk biopremiär den 12 november.
Filmiskt kännetecken: Perfektionism parat med den "komplexa bilden", inspirerad från konsthistorien snarare än ordinär spelfilm.
Om Hugo Rask-affären: "Jag fattar inte att det kan väcka ett sådant intresse, det är en pseudo-grej. Jag är inte så intressant. En del vill påstå att jag är nonchalant mot Lena Andersson för att jag inte har läst boken men jag har haft fullt upp med det jag håller på med nu. Och jag säger inte att jag är Hugo Rask men det är många runt mig som säger att han liknar mig. Jag ska läsa boken så småningom och jag hoppas att den är någorlunda hederlig mot mig och inte utmålar mig som ett alltför stort svin. Lena Andersson skriver bra, hon är besatt av att hitta det rätta ordet och är en stor författartalang".
Om begreppet "kulturmannen": "Jag förstår den debatten och den underliggande aggressionen. Man behöver inte vara superfeminist för att använda det uttrycket. Mannen har genom kulturhistorien tagit för sig och trängt undan kvinnliga talanger. Men kvinnor kan ta för sig ganska väl i dag, kvinnliga regissörer, fotografer och författare kommer mer och mer. Jag har själv två döttrar som jag tycker förtjänar att hamna på vilken nivå de vill i samhället".

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.