Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/ruben-ostlund-siktar-pa-en-guldpalm/

FILM

Ruben Östlund siktar på en guldpalm

Ruben Östlund.
Foto: Marcus Ericsson

Här skapas filmen som ska vinna Guldpalmen i Cannes 2017. Ruben Östlund tvekar inte över att målet är att vara med i den officiella tävlingen vid världens mest betydelsefulla filmfestival.

– Det är klart det skulle vara kul att vinna Guldpalmen, säger han och ler stort.

Inspelningen av "The square" har pågått i knappt två veckor. Den började i Göteborg och fortsätter nu under några veckor i Stockholm. Därefter återvänder filmteamet till Göteborg och avslutar i Berlin i början av oktober.

Just den här dagen filmar man i Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm Flera hundra statister sitter uppklädda vid dukade bord i det som ska föreställa en sal på Kungliga slottet, som i filmen har blivit ett konstmuseum.

En performanceartist ska få Bernadotte-priset, men hans uppvisning, där han uppträder och låter som en stor apa, går överstyr. Han spelas av Terry Notary, världskänd stuntman och motion capture-skådespelare, som vi sett i bland annat de nya "Apornas planet"-filmerna och som spelar King Kong i kommande "Skull Island".

– Det här är oerhört roligt och omväxlande, eftersom jag här får se ut som mig själv och inte en apa. Jag älskar Rubens sätt att arbeta, att få fram det råa. Och varje tagning är olik den föregående. Det som händer, det händer, säger han till TT.

Varje tagning ser annorlunda ut. Uttrycket i Notarys spel som apa blir medvetet allt mer aggressivt, och det uppstår handgemäng mellan honom och några av statisterna.

– Det är mycket medvetet som vi trappar upp det lite varje gång, säger Ruben Östlund och fortsätter:

– Det är svårt med 120 statister, det gäller att få upp stämningen.

Inte oväntat tycker han det är skönt att äntligen vara i gång med denna hett emotsedda svarta komedi, eller satir som han gärna kallar det, men han erkänner att det var nervöst inför starten.

– Det är ett halvår sedan vi satte castingen. Men när tiden går finns det risk att man börjar undra om man verkligen har valt rätt. Därför var det så skönt att få börja jobba med skådespelarna, för att det är en sådan befrielse att känna att man har valt helt rätt.

Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Elisabeth Moss kommer till inspelningen först i slutet av september. Hon arbetar med den andra säsongen av Jane Campions tv-serie "Top of the lake". Men danske huvudrollsinnehavaren Claes Bang är på plats, liksom britten Dominic West, känd inte minst från tv-serien "The affair". Han kom till Stockholm kvällen före och tar nu ordentligt jetlagad chansen att fly till sitt hotellrum för en stunds sömn under varje paus i inspelningen.

Östlunds förra film, "Turist", blev som bekant en världssuccé och detta har gjort det relativt lätt att få "The square" finansierad. Budgeten ligger på fem miljoner euro med bland andra Film Väst, SVT, Svenska Filminstitutet och Nordisk Film och Tv Fond som delfinansiärer. Det har också gjort det lättare att få skådespelare som Moss och West intresserade.

– Vi kunde ha gjort filmen på engelska om vi hade velat det, men jag kände att jag vill ha en skandinavisk kontext. Rutan i filmen är ju en symbol för tilltron till samhället, säger Ruben Östlund.