Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 08:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/sa-skapas-en-svensk-klassiker/

FILM

Så skapas en svensk klassiker

Bild 1 av 4 1995 röstade svenska filmkännare fram Bo Widerbergs ”Kvarteret Korpen” till den genom tiderna bästa svenska filmen. Han betraktade den själv som den bästa film han gjort.
Foto: Torbjörn F Gustafsson
Bild 2 av 4 ”Kvarteret Korpen” utspelar sig mellan den 1 maj och valsöndagen den 20 september 1936. Bo Widerberg har placerat familjen, far, mor och sonen Anders, 17 år, i en liten lägenhet i centrala Malmö.
Foto: Europa film
Bild 3 av 4 Modern, spelad av Emy Storm, är den som håller familjen på fötter och sliter med bland annat trappstädning.
Foto: Europa film
Bild 4 av 4 Keve Hjelm och Thommy Berggren, hade inga svårigheter att leva sig in i tillvaron i kvarteret som Bo Widerberg berättade om. Berggren hade haft en far som söp, även Hjelm hade stor erfarenhet av fylla.
Foto: Scanpix

Bo Widerberg är en av Sveriges stora regissörer. ”Elvira Madigan”, ”Ådalen 31” och ”Mannen på taket” är självklara referenspunkter i svensk filmhistoria. I dagarna utkommer DN:s filmkritiker Mårten Blomkvists stora Widerbergbiografi, ”Höggradigt jävla excentrisk”, och ur den kan DN Kultur publicera ­berättelsen om hur en hittad tjugofemöring blev till ”Kvarteret Korpen”.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.