Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Saknad leksak får Star Wars-fans att rasa

Under hashtagen #wheresrey rasar fans över att den kvinnliga huvudfiguren Rey från nya Star Wars-filmen inte finns att köpa som leksak. Leksaksförsäljare svarar nu på kritiken.

Sedan den nya Star Wars-filmen ”The force awakens” gick upp på bio har affärerna fyllts med Star Wars-figurer som Luke Skywalker, Darth Vader, Kylo Ren och Chewbacca. Men en huvudfigur från den nya filmen har saknats i många set, spel och leksaker: den nya kvinnliga huvudpersonen Rey.

I ett nytt Star Wars-monopol inkluderas rollfiguren Darth Vader, som inte är med i den nya filmen, medan Rey exkluderas. Och i ett figurset som sålts i leksaksbutiker har mindre framträdande manliga roller funnits med – men ingen Rey.

Med en leksaksmodell av Star Wars-rymdskeppet Millennium Falcon, som Rey i filmen både lagar och manövrerar, föreställer de medföljande figurerna Chewbacca, Finn och BB-8 – inget spår av planets pilot: Rey, skriver The Guardian.

Under hashtagen #wheresray har upprörda fans twittrat sin besvikelse över att Rey inte inkluderas mer.

”Flickor och pojkar ska kunna leka som huvudfiguren i 'The Force Awakens' - inte bara för att hon är den tuffaste”, skriver en twittrare.

En annan twittrare skriver:

”Kom igen Hasbro (leksakstillverkare). Jag vill ha Rey, mitt barnbarn vill ha Rey. Flickor KAN rädda galaxen vet ni väl.”

 

Disneys vice vd Paul Southern säger till The Daily Beast att fler Rey-produkter kommer att dyka upp, och menar att anledningen till att figuren uteblivit ur sortimentet är att man inte ville ”spoila” filmens handling innan premiären.

– Rey och Phasma (en annan kvinnlig figur) finns representerade över hundratals produkter, och säljer ovanligt bra. I många butiker säljer Rey-produkter så snabbt som återförsäljarna hinner fylla på hyllorna. Fans kommer också att få se mycket mer av Rey med en ny våg av produkter som kommer i januari, säger han.

Kritiken kommer bara månader efter att Disney kritiserades för att den kvinnliga huvudfiguren ”Svarta änkan” som spelades av Scarlett Johansson i ”The Avengers” togs bort från produkter med figurer från filmen. Även i det fallet togs rollen till och med bort från sina egna nyckelscener, och ersattes av manliga figurer.

Även i Sverige har leksaksåterförsäljare fått kritik för att inte ha sålt Rey-figurer. Till BR leksakers Facebooksida har arga föräldrar hört av sig efter att inte ha kunnat köpa Rey-figurer till sina barn.

Efter att BR Leksakers kundtjänst först informerat kunder om att Rey-figuren inte var något som skulle tas in i deras sortiment har företaget nu backat. På sin Facebook skriver de:

”Vi kan se att vår kundservice har varit felinformerade angående kommande inköp av figurer och merchandise, för självklart kommer vi ta in Rey-produkter när de finns tillgängliga för oss att ta in i sortiment!”

På BR Leksaker skriver man vidare att anledningen till bristen på Rey-figurer beror på att man inte visste vilka roller som skulle finnas i filmen innan premiären.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.