Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Sambor ser mer på Netflix än singlar

Foto: Elise Amendola/AP

Par som bor tillsammans tittar mer på Netflix än personer som bor själva eller hemma hos föräldrarna. Det visar en ny undersökning från MMS som kartlagt tv-vanorna hos 20–30-åringar.

Uttrycket ”Netflix and chill” har snabbt blivit ett populärt uttryck bland singlar. Kort uttryckt är det en uppdatering av den klassiska raggningsrepliken ”komma upp på en kopp te” och alltså en omskrivning för sex – med Netflix på i bakgrunden.

Men enligt en ny undersökning är sanningen att sambopar tittar mer på Netflix än de som bor i singelhushåll.

Undersökningen, som publikmätningsföretaget MMS har gjort, kartlägger tv-vanorna hos personer mellan 20 och 30 år. Genom 3.000 telefonintervjuer har man sett skillnader i tv-konsumtionen mellan personer i olika typer av hushåll.

Enligt undersökningen använder ”mambor” – alltså personer som fortfarande bor med sina föräldrar – mest gratistjänster som Youtube för att se på tv. Personer i singelhushåll är mer benägna än andra att använda pirattjänster för strömning, medan de som är sambor föredrar SVOD-tjänster – alltså prenumerationstjänster för strömmad tv. Och allra mest populärt hos sambohushållen är alltså tjänsten Netflix.

Undersökningen visar också att personer i sambohushåll lägger mer tid på tv-tittande än de i andra typer av hushåll. Över två timmar lade sambor på tv-tittande varje dag under hösten 2015, att jämföra med singlarna som bara valde tv som underhållning 70 minuter per dag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.