Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Oavsett dom har superstjärnan Bill Cosby fallit

Bill Cosby.
Bill Cosby. Foto: Mark Makela/AFP

Ett sextiotal kvinnor har trätt fram och berättat om de sexuella övergrepp som Bill Cosby utsatt dem för.

På måndagen inleddes för första gången en rättegång som tar upp anklagelserna. Fallet det gäller anmäldes första gången för många år sedan.

Men oavsett dom har superstjärnan fallit.

Washington. Han gick under benämningen ”America’s Dad”: Bill Cosby, som när han klev in i vardagsrummen 1984 som Cliff Huxtable fick en mångmiljonpublik. Men redan före ”The Cosby Show” hade han en lång karriär bakom sig som ståuppare och skådespelare.

Hans betydelse är svåröverskattad. Cosby växte upp under enkla förhållanden i Philadelphia, och förstod tidigt att han kunde vara rolig. I en tid när USA fortfarande var segregerat slog han igenom och blev genom komediserien ”I spy” den första afroamerikanen spela huvudrollen i en tv-serie. Det var något oerhört.

I ”The Cosby Show” tog han vidare ett tilltal han haft också som ståuppare: ofarligt, familjevänligt, och utan referenser till hudfärg. På så vis kunde han nå en bred publik – inte bli en ”svart” komiker som bara refererade till afroamerikanska erfarenheter. Oviljan att spela på rasfrågorna hindrar inte att Cosby utanför strålkastarljuset tidigt stödde medborgarrättsrörelsen och under åren skänkte omkring 20 miljoner dollar till lärosäten med en traditionellt övervägande andel afroamerikanska studenter.

Desto större när fallet kom.

Oavsett utgång av den rättegång om grovt sexuellt övergrepp som inleddes i Norristown strax utanför Philadelphia på måndagen är hans eftermäle solkat och för alltid präglat av anklagelserna.

Folk hade köat i många timmar utanför rättssalen för att på plats se en åklagare teckna bilden av en beräknande, manipulativ man som inte tvekade att utnyttja sin maktposition. Samt en försvarsadvokat som menade att hans klient är utsatt för smutskastning och att den anklagande kvinnan, Andrea Constand, saknar all trovärdighet.

Turerna kring fallet är komplicerade. Constand menar att hon när hon 2004 var hembjuden till Bill Cosby drogades hon med lugnande tabletter och utsattes för grova sexuella övergrepp. Hon var 30, han 66.

När hon anmälde fallet året därpå inleddes en brottsutredning som dock lades ned i brist på bevis. En civilrättslig talan väcktes kort därpå, där en rad andra kvinnor också berättade. Fallet slutade med en uppgörelse och ett fyra dagars långt förhör med Cosby, som skriftligen gjorde vissa medgivanden, som hölls hemliga.

Case closed – i alla fall för ett tag.

Snabbspolning till 2014, då en ståuppkomiker i ett uttalande som snabbt sprids kallar Cosby för ”våldtäktsman” – och fördämningarna brister. Sedan dess har ett 60-tal kvinnor berättat om övergrepp som stjärnan begått mot dem, ofta med samma ingredienser: det vill säga olika typer av lugnande tabletter och alkohol. Ibland löften om karriärmöjligheter.

Många av fallen är i dag preskriberade.

Andrea Constands vittnesmål, som väntas inom de kommande dagarna, är rättegångens viktigaste. Det föregicks under den första dagen av en annan kvinnas, med en liknande berättelse, för att styrka bilden av ett mönster.

Central blir också det skriftliga medgivande som Cosby gav 2006, i samband med förlikningen, och som offentliggjordes härom året. I dokumentet medger Cosby att han brukat ge piller till kvinnor han velat ha, för att få dem medgörliga.

Cosby själv är 79 år och väntas inte säga något. Hans försvarsadvokater väntas försöka vända bilden av mannen och hävda att han är ett offer för smutskastning, förvrängningar – kanske rasism.

Kritik framfördes också i samband med att den tolvmannajury som ska avgöra fallet utsågs, eftersom den bestod av tio vita, och två svarta personer. (En domare avfärdade då kritiken.)

Juryn ska nu isolera sig under de två veckor som rättegången pågår, och undvika all mediebevakning av fallet.

Anklagelserna är förstås fruktansvärda, och handlar om systematiska närmanden, sexuellt utnyttjande och till och med våldtäkt som ägt rum under många år, mot kvinna efter kvinna.

Uppmärksamheten kring fallet har varit stor under de år då allt fler trätt fram. Samtidigt har han fått stöd bland de som känt och älskat Cosby, och som vägrar tro att uppgifterna stämmer, utan att de är ett sätt att göra ned honom.

En del försöker kombinera båda sidorna av mannen: i en fascinerande podcast-serie från WHYY, en Philadelphiabaserad, lokal filial till public service-radion NPR, speglar såväl gamla vänner som desillusionerade bekanta, som nu har svårt att hitta orden för en person de en gång djupt respekterade.

Åklagaren bad under den första rättegångsdagen åhörarna och juryn om att inte begå misstaget att förväxla mannen på de anklagades plats med myspappan Cliff Huxtable – detta trots att två av medlemmarna ur tv-familjen Huxtable närvarade, för att ge Bill Cosby sitt stöd. Även hans verkliga hustru ska närvara senare under processen. Två av hans döttrar har skriftligt försvarat honom i ett skriftligt uttalande. En av dem kallat vad som sker för ”offentlig lynchning”.

Cosby har säkerligen mött mycket rasism under sitt liv, och kanske även i hur detta fall har hanterats. Men också vita, mäktiga män – nära i tiden ligger Roger Ailes och Bill O’Reilly på Fox News – har rykt efter anklagelser om sexuella övergrepp.

En superstjärnas fall är alltid större–- och oavsett utgång i rätten, är domen alltid hård.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.