Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Schlagerfestens glittrande yta döljer fattigdom

45 000 lysdioder ska skruvas fast längs ytterväggar och tak på Kristallhallen för att den ska lysa som en jättekristall under Eurovision Song Contest.
45 000 lysdioder ska skruvas fast längs ytterväggar och tak på Kristallhallen för att den ska lysa som en jättekristall under Eurovision Song Contest. Foto: Beatrice Lundborg
Schlagerfesten om två veckor är kulmen på en pr-kampanj för ett land med dåligt rykte. Nu byggs Kristallhallen för Eurovision Song Contest. DN smygtittar på arenan som ska sätta Azerbajdzjan på Europakartan.

– Visst kommer det att bli klart i tid, oroa er inte. Ni skulle ha sett hur det såg ut här för en månad sen, säger Kamran Agasi, pr-manager för schlagerfesten i Baku.

Han guidar DN runt på udden där byggfirmorna slutspurtar för att färdigställa Kristallhallen och ett intilliggande presscentrum. Vi får kryssa mellan arbetare som lägger gatsten och gå en omväg för att inte fastna med fötterna i nygjuten betong.

Här låg till nyligen de smutsiga resterna av en sovjetisk flottbas. Ett stenkast härifrån ligger ”Nationsflaggans park” med en flaggstång på 162 meter som ett tag var världens högsta.

Nu ser vi arbetare som likt insekter klättrar högt uppe på arenans veckade ytterväggar och skruvar fast de 45 000 lysdioder som ska få den att se ut som en jättekristall från andra sidan bukten.

In i arenan får vi inte komma. Hur scenbygget ser ut är än så länge hemligt. Men vi lotsas in i press­cent­ret, stort som en fotbollsplan och med alla faciliteter för de väntade 1 500 reportrarna. På långa bord ligger hundratals splitter nya laptopdatorer som kommer att ställas till journalisternas förfogande.

– Det kommer att bli det bästa arrangemanget i tävlingens historia. Vi sparar inte på någonting, säger Kamran Agasi stolt.

Det har han rätt i; Azerbajdzjan är inte ett land som snålar när det gäller att vårda sitt varumärke. Och det kostar många miljoner dollar att ge en postsovjetisk, korrumperad, familjestyrd diktatur en aura av cool modernitet.

Schlager-EM i sig är ett levande bevis på att strategin har lyckats, åtminstone delvis. Precis som italiens­ka Milan toppar laget med svenske Zlatan valde Azerbajdzjan för ett år sedan att köpa in svensk-brittisk låtskrivarkompetens, och för att vara på den säkra sidan lade man till svenska bakgrundssångare.

Resultatet blev Ell & Nikkis ”Running scared” och segern i Düsseldorff 2011. Redan några dagar efteråt låg Azerbajdzjans regering i förhandlingar med tyska byggkoncernen Alpine Bau AG om att bygga festivalarenan. I augusti startade bygget och om två veckor tänds de 45 000 lysdioderna.

Men Kristallhallen är bara det senaste exemplet på Bakus förvandling från sovjetisk avkrok till ett ”Dubai vid Kaspiska havet”, för att använda en snart utsliten liknelse. Det är en förvandling som drivits av olja, gas och en imagefixerad maktdynasti.

De välbärgade västeuropeiska schlagerälskare som tar sig hit den 22–26 maj kommer att känna sig hemma i centrala Baku. Här är rent, fräscht, nybyggt och nyrenoverat. Folk klär sig europeiskt. Alla de internationella märkesbutikerna finns representerade längs gågatorna, uppblandade med en eller annan pittoresk orientalisk restaurang.

Och i en stad där för tio år sedan bara ett par gamla sovjetministerier nådde över tio våningar finns nu klungor av nya, glänsande skyskrapor – vissa av dem mycket spektakulära som ”De tre eldarna”, ett hotell- och kontorskomplex byggt i form av tre väldiga eldsflammor.

Azerbajdzjans styrande familj Aliyev förkroppsligar både det gamla och det nya. Presidenten Ilham Aliyev ärvde makten av sin far, förre KGB-generalen och kommunistpampen Heydar. Hans fru Mehriban och döttrarna Leyla och Arzu är internationella jetset-typer, ständigt klädda i nya haute couture-kreationer.

Medan Ilham bestämmer enväldigt i politiken tar kvinnorna i familjen i stor utsträckning hand om just marknadsföring. Dottern Leyla är chefredaktör för det påkostade modemagasinet ”Baku” som ges ut i Moskva på ryska och engelska. Hustrun Mehriban är bland mycket annat ordförande i den kommitté som organiserar Eurovision Song Contest.

Största delen av Azerbajdzjans invånare lever mycket knappt, och BNP per capita ligger ungefär på hälften av Rysslands nivå eller en tiondel av Sveriges. Men det är inte bara den superrika Aliyevklanen som har dragit nytta av oljepengarna. En växande överklass tar sin svarta Lexus ned till uteserveringarna längs strandboulevarden, medan medelklassen åtminstone ekiperar sig på Zara eller Debenhams.

En av dem är 24-åriga Leyla Aliyeva (namne med presidentdottern), som jobbar med koordinering av sminket vid schlagerfesten.

– Jag minns för några år sedan när jag reste till Europa, säger hon på amerikansk engelska. Då gapade jag åt allt som ni har. Nu är det nästan tvärt om, det är finare här.

Glänsande skrytbyggen och trevliga, engelsktalande ungdomar som Leyla är just vad regimen vill visa upp när världen kommer hit. Det finns annat som den inte vill visa upp: en miljon flyktingar från kriget i Nagorno-Karabach, fattigdomen, bristen på yttrandefrihet.

Jag frågar en oppositionell journalist vad han tycker om Eurovision Song Contest.

– Jag vill att så många som möjligt ska komma hit och se vårt vackra land, säger han.

– Men de måste se problemen också. Ta en halvtimme och res ut från centrum.

Längre behöver man inte åka för att se ställen dit inga oljepengar når.

Största schlagerarenan

Eurovision Song Contest avgörs den 22, 24 och 26 maj i Baku. Svenska Loreen med ”Euphoria” hör till förhandsfavoriterna.

Tävlingen avgörs i Kristallhallen eller Baku Crystal Hall, som med en kapacitet på cirka 25 000 åskådare blir den största arenan i ESC:s 57-åriga historia.

Biljetterna till finalen kostar mellan 1 600 och 2 000 kronor och är slutsålda sedan länge.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.