Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Sex pistols var som godis när jag växte upp

Juno Temple spelar huvudrollen i tv-serien "Vinyl" som utspelar sig i 70-talets New York. Pilotavsnitt regisserades av Martin Scorsese.
Juno Temple spelar huvudrollen i tv-serien "Vinyl" som utspelar sig i 70-talets New York. Pilotavsnitt regisserades av Martin Scorsese. Foto: MACGYVER / Splash News

Brittiska Juno Temple har smak för de vågade rollerna. Nu förkroppsligar hon ”sex, drugs and rock’n’roll” i Martin Scorseses och Mick Jaggers musikindränkta tv-serie ”Vinyl”.

Juno Temple har rock’n’roll i generna. Redan som liten flicka på 90-talet lyssnade hon på vinylskivor och träffade rockstjärnor. Föräldrarna arbetade i showbusiness, pappan Julian Temple gjorde punk- och rockdokumentärer som "The great rock'n'roll swindle" och "The filth and the fury".

– Sex Pistols och Led Zeppelin var som godis när jag växte upp. Jag dansade jämt till David Bowie i köket, säger Juno Temple.

Rollen som den rebelliska tjejen med musik i sinnet i nya tv-serien ”Vinyl” passade alltså som handen i handsken för brittiskan. Hon spelar Jamie, en driftig assistent på ett skivbolag som efter mörkrets inbrott lever ut sina begär. HBO:s storsatsning, som främst kretsar kring bolagets ägare (spelad av Bobby Cannavale), tar avstamp i 70-talets New York. I punkens, discons och hiphoppens gryning.

– Min rollfigur förstod tidens ilska och hade öra för punkrock. Jag beundrar människornas djärva attityder på 70-talet och har alltid varit besatt av den tidens kläder. Folk sa ”fuck the system” och startade verkligen en revolution, genom musiken och sättet att leva.

Det är också något upproriskt över Juno Temple själv. Högt upp i HBO:s skyskrapa i Manhattans Midtown sitter hon med ena foten på stolkanten under intervjun. Naglarna är svartmålade, fingrarna proppade med stora ringar och det rufsiga jättekrullet matchar hennes rappa röst. Men samtidigt signalerar hon ömtålighet. Den kombinationen verkar fängsla regissörer som gärna ger henne biroller som ohämmad och bekymrad tjej i utanförskap, hon har redan gjort 38 stycken. Vid 16-års ålder, efter sin allra första audition, fick hon rollen som Cate Blanchetts bitska dotter i ”Notes on a scandal” (2006). Året därpå blev hon våldtagen av Benedict Cumberbatchs slemmiga rollfigur i ”Försoning” (2007). Regissörer som Noah Baumbach ("Greenberg”, 2010), William Friedkin (”Killer Joe” 2011) och Christopher Nolan (”The dark night rises”, 2012)” har snappat upp hennes säregna dubbeltydighet. Nu senast Martin Scorsese.

– Jag har haft tur att få arbeta med så bra regissörer. Scorsese har mer energi än tio tioåringar. Han är också ett uppslagsverk, han kan ALLT om film och musik. Det var som att arbeta med filmskapandets gudfader. Både han och Mick Jagger levde verkligen livet på 70-talet, och överlevde. Det kunde ju inte bli annat än autentiskt, säger Temple vars rollfigur blir upphetsad av en adrenalin-hög punkrockmusiker, spelad av Mick Jaggers son James.

Foto: MACGYVER / Splash News

The Rolling Stones frontfigur Mick Jagger fick för 20 år sedan idén om att göra en film om musikbranschens märg i New York. Efter att Scorsese och ”Boardwalk empire”-skaparen Terence Winter hoppat på tåget insåg de att materialet passade bättre för en tv-serie. Den största stjärnan i ”Vinyls” pilotavsnitt är Manhattans oanständiga 70-talsgator i äkta ”Taxi Driver”-anda, ljusår från dagens gentrifiering.

– De är inte rädda att visa allt, då menar jag allt. Sex, droger och rock’n’roll har ju en mörk baksida. Det är bara kul ett tag. Men ”Vinyl” är djupare än så, det handlar om musiken. Varför den var lika viktig som politik och hur den fick människor att verkligen lära känna varandra, säger Temple.

Hon menar att dagens sociala media förstör mänskliga relationer.

– Herregud, jag skulle inte vilja vara 13 år i dag. De växer upp alldeles för snabbt eller blir mobbade om de inte har en Iphone. Vem bryr sig, man är cool ändå. Visst, människor träffas genom Tinder och sådant men många lever isolerat. För mig är det viktigt hur en person luktar, hur den ser och tar på mig, oavsett om det är en vän eller älskare. Jag har inte ens Facebook eller Twitter, ler Temple.

”Vinyls” pilotavsnitt vadar i de revolutionerande sociala och kulturella förändringarna på 70-talet. Temple tror tv-serien kommer inspirera en yngre generation.

– Den handlar om att vara stolt och att ha ett öppet sinne, precis som David Bowie hade. Ju mer man lär sig av tidigare decennier desto bättre förstår man sig själv. På den tiden blev aborter lagligt och tjejer kunde använda sin sexualitet på ett maskulint sätt. Min rollfigur är smart. Det gör inget att hon har ett par bröst, inget kan stoppa henne, säger hon.

Temple blir lätt uppslukad av sina rollfigurer. Hon liknar sitt arbete som skådespelare vid en rockstjärnas, en beroendeframkallande berg-och dalbanatripp.

– När jag är klar med en inspelning kan jag känna mig som en våt trasa som hängts på tork. Det var som att leva i en märklig fantasi med ”Vinyl”, på ett sätt var det skönt att åka tillbaka till nutiden, skrattar Temple som är medveten om tv-seriens enorma spridning runtom i världen.

– Nu kommer folk verkligen veta vem jag är, det är lite läskigt. Men jag är ofta nervös, det är då jag kanaliserar energin till elektricitet. Utan den kunde jag lika gärna ha blivit rörmokare. Jag har redan varit i branschen länge men jag ser fram emot att bli äldre. Det finns bättre och bättre roller för kvinnor över 30 år i dag, Hollywood börjar sakta förändras, säger hon.

Det ligger i Juno Temples natur att hela tiden röra sig framåt. Men när det gäller musik är hon nostalgisk.

– Jag hoppas att tv-serien får människor att köpa ”riktiga” skivor igen. När man lyssnar på musik från en Iphone går den bara genom trumhinnorna. Från en vinyl sjunker den in i porerna. Musik ska för fan lyssnas på rätt sätt.

Juno Violet TempleFödd 1989 i London.
Martin Scorsese och Mick Jagger på premiären för "Vinyl" i New York.

Juno Violet Temple

Född 1989 i London. Bosatt i Los Angeles.

Pappan Julien Temple är regissör som gjort musikdokumentärer om Sex Pistols och musikvideos med David Bowie, The Rolling Stones och The Kinks. Mamman Amanda Temple är producent.

Juno Temple bestämde sig för att bli skådespelare vid fyra års ålder efter att ha sett Jean Cocteaus ”Flickan och odjuret”. Har spelat i filmer som "Notes on a Scandal (2006), "Försoning (2007), "Greenberg (2010), "The Dark Knight rises" (2012), "Malificent (2014), "Black Mass (2015) och "Far from the madding crowd (2015).

"Vinyl" har premiär på HBO den 14 februari.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.